Η κατάργηση του ασυμβίβαστου βουλευτή-υποψήφιου ευρωβουλευτή πυροδοτεί νέα κόντρα στην Αθήνα

Η κατάργηση του ασυμβίβαστου βουλευτή-υποψήφιου ευρωβουλευτή πυροδοτεί νέα κόντρα στην Αθήνα

Διαμάχη κυβέρνησης και αντιπολίτευσης προκαλεί στην Αθήνα η κατάθεση τροπολογίας που άρει το “ασυμβίβαστο” των βουλευτών με την υποψηφιότητας τους στα ευρωψηφοδέλτια. Σύμφωνα με την ρύθμιση που κατέθεσε ο υπουργός εσωτερικών, δίνεται η δυνατότητα στους βουλευτές να ανακηρύσσονται υποψήφιοι και να εκλέγονται μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, χωρίς προηγουμένως να χρειαστεί να παραιτηθούν από το βουλευτικό αξίωμα. Εφόσον ένας βουλευτής εκλεγεί στις ευρωεκλογές, δεν μπορεί να αναλάβει μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αν δεν παραιτηθεί προηγουμένως από τη βουλευτική του έδρα.

Εκλογικές σκοπιμότητες “βλέπει” η Ν.Δ.

Για “εκλογικά μαγειρέματα” κατηγόρησε την κυβέρνηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, τονίζοντας ότι η τροπολογία αυτή γίνεται για να μπορέσει να είναι υποψήφια με τον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές η υπουργός τουρισμού Ελ. Κουντουρά που είχε εκλεγεί με τους ΑΝΕΛ, αλλά και ο βουλευτής που στηρίζει την κυβερνητική πλειοψηφία, Σπ. Δανέλης που είχε εκλεγεί με το ΠΟΤΑΜΙ. Σύμφωνα με την αντιπολίτευση, εαν δεν αλλάξει ο νόμος θα πρέπει οι δυο να παραιτηθούν και την θέση τους θα πάρουν βουλευτές που δεν στηρίζουν την κυβέρνηση, ρίχνοντας την πλειοψηφία από τους 151 στους 149. ”

“Το κώλυμα βουλευτή-υποψηφίου ευρωβουλευτή και η εκλογή με σταυρό αντί για λίστας είχε θεσπιστεί λιγες εβδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές του 2014 για να αντιμετωπίσει τα εσωτερικά προβλήματα της Ν.Δ. ο τότε πρωθυπουργός Α. Σαμαράς”, απαντούν στελέχη της κυβέρνησης, τονίζοντας πως αντίστοιχο ασυμβίβαστο δεν υφίσταται για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, κάνοντας λόγο για εξορθολογισμό σε πλήρη συνενόηση με τα κόμματα.

Κεντρικό θέμα στην ατζέντα Τσίπρα η μετατροπή του brain drain σε brain gain

Την ίδια στιγμή ο Αλ. Τσίπρας  δίνει έμφαση στην ανάκτηση της επαφής με τους νέους, ιδίως τους επιστήμονες και τους ερευνητές, θέτοντας ως βασικό ζήτημα της προεκλογικής ατζέντας την αντιμετώπιση του brain drain. Του φαινομένου της κρίσης, όπως χαρακτηρίζεται στην Ελλάδα, με την μαζική μετανάστευση χιλιάδων πτυχιούχων και επιστημόνων στο εξωτερικό, ελλείψει προοπτικής στην χώρα τους.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός επισκέφτηκε σήμερα το ερευνητικό κέντρο “Δημόκριτος” και το τεχνολογικό πάρκο “Λεύκιππος”, την ελληνική “Silicon Valley” όπως το αποκαλεί  η επιστημονική κοινότητα. Συνομιλώντας με νέους ερευνητές, υπογράμμισε τα όσα έχει πράξει η κυβέρνηση ως προς την άυξηση της χρηματοδότησης για την έρευνα, τις αλλαγές στην παιδεία, την ανάγκη αναβάθμισης και αξιοποίησης του ελληνικού δημόσιου πανεπιστημίου, και την δημιουργία κινήτρων προκειμένου οι νέοι να μένουν στην Ελλάδα και να εκκινήσει μια διαδικασία αναστροφής, το λεγόμενο brain gain./ibna