Αναστασιάδης: Απόλυτος συντονισμός Ελλάδας-Κύπρου

Αναστασιάδης: Απόλυτος συντονισμός Ελλάδας-Κύπρου

Τι μηνύματα θα κομίσει στην πλευρά Τσαβούσογλου ο Έλληνας ΥΠΕΞ

By Michalis Michael

Για απόλυτο συντονισμό των Κυβερνήσεων Κύπρου και Ελλάδας έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα μετά τη συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργο Κατρούγκαλο, το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου.

Συγκεκριμένα, ο  Προέδρος Αναστασιάδης έγραψε στο twitter ότι είχε εποικοδομητική συνάντηση σήμερα με τον Γιώργο Κατρούγκαλο, στην πρώτη του επίσκεψη στην Κύπρο ως ΥΠΕΞ της Ελλάδας. «Συνεννόηση και απόλυτος συντονισμός των κυβερνήσεών μας» πρόσθεσε. Ο κ. Κατρούγκαλος είχε και συνάντηση με τον Κύπριο ΥΠΕΞ Νίκο Χριστοδουλίδη, ενώ κατόπιν μετέβη στην κυπριακή Βουλή και την Αρχιεπισκοπή.

Τα μηνύματα

Από την κάθοδο Κατρούγκαλου στην Κύπρο το σημείο που άπαντες την προσοχή τους άπτεται του ότι ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας θα έχει συνάντηση με τον ομόλογό του της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου αργότερα μέσα στον μήνα. Σε αυτή αναμένεται να μεταφέρει συγκεκριμένα μηνύματα ως προς την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, που είναι η εξωτερική πτυχή του κυπριακού, από τη Λευκωσία στην Άγκυρα.

Το ζητούμενο είναι να καταδείξει τη στάση της η Τουρκία πέραν της ευελιξίας που είναι έτοιμη να επιδείξει, κάτι που αποτέλεσε και τη βασική επιχειρηματολογία της τουρκικής πλευράς στο Κρανς Μοντάνα χωρίς να πείσει την Ελλάδα και την Κύπρο. Ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας Γιώργος Κατρούγκαλος μετά τη συνάντησή του με τον ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη τόνισε πως σκοπός είναι να ακούσει την τουρκική πλευρά και κατά πόσο μπορεί να αλλάξει η υφιστάμενη κατάσταση πραγμάτων στο κυπριακό.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε με τη σειρά του ότι Λευκωσία και Αθήνα επιθυμούν σε στοχευμένη και ουσιαστική διαπραγμάτευση που θα οδηγήσει στην κατάργηση της σημερινής κατάστασης πραγμάτων.

Πληροφορίες μας πάντως αναφέρουν πως η κυπριακή διπλωματία κρατάει μικρό καλάθι για τις όποιες ενδεχόμενες εκ μέρους της Τουρκίας.

Είναι ενδεικτικό το γεγονός πως παραπέμπονται οι όποιες εξελίξεις για τον Ιούνιο, που ημερολογιακά δεν αποκλείεται να συμπέσουν με τις αποφάσεις για ανανέωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, εφόσον η Τουρκία υποστηρίζει πως στην τρέχουσα περίοδο έχει δημοτικές εκλογές αλλά και ενδεχομένως να έχει εκλογές και η Ελλάδα.

Ούτε στα μικρά

Η εξέλιξη πάντως που «δείχνει» πως η απόσταση που χωρίζει τις πλευρές στην Κύπρο είναι μεγάλη, αφορά το γεγονός ενός ποδοσφαιρικού, φιλικού αγώνα που αναμενόταν να λάβει χώρα στο μικτό χωριό της Πύλας, στην παρουσία Αναστασιάδη-Ακιντζί.

Ενώ όλα είχαν κανονιστεί και αμφότεροι είχαν δώσει το πράσινο φως για την παρουσία τους, τελικά τη Δευτέρα το βράδυ έγινε γνωστό από την πλευρά Ακιντζί πως δεν θα παραβρεθεί. Οι λόγοι πίσω από την απόφαση αυτή ποικίλλουν σε προσκήνιο και παρασκήνιο. Ενώ δηλαδή υπήρχε συνενόηση για το χώρο διεξαγωγής πληροφορίες λένε πως άλλαξε στάση ο Ακιντζί εφόσον ο αγώνας θα λάμβανε χώρα τις ελεύθερες περιοχές.

Αν ο αγώνας πραγματοποιηθεί στη νεκρή ζώνη, ο κ. Ακιντζί ήταν έτοιμος να παραστεί αλλά αν ο αγώνας γίνει σε περιοχή υπό τον έλεγχο της κατά τον ίδιο Ελληνοκυπριακής Διοίκησης, όπως αναφέρεται στην Κυπριακή Δημοκρατία, τότε δεν θα παραστεί. Αυτό τονίζει σε ανακοίνωσή της η πλευρά Ακιντζί./ibna