Τι θα συζητηθεί στην τριμερή Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ

Τι θα συζητηθεί στην τριμερή Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ

Η συνεργασία στον τομέα της ενέργειας καιτο ζήτημα της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της επικείμενης τριμερούς συνάντησης στην Ιερουσαλήμ των Αλέξη Τσίπρα, Νίκου Αναστασιάδη και Benjamin Netanyahu.

Υπενθυμίζεται ότι παρών στην εν λόγω συνάντηση θα είναι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Mike Pompeo.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αμερικανός αξιωματούχος αναμένεται να πραγματοποιήσει διμερείς ξεχωριστές συναντήσεις με τον Έλληνα πρωθυπουργό, τον Κύπριο πρόεδρο και τον Ισραηλινό πρόεδρο και στην συνέχεια και οι τέσσερις θα συναντηθούν και να συζητήσουν για τις κρίσιμες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ως μία ιδιαιτέρως θετική εξέλιξη χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλιδης, την συμμετοχή του Αμερικανού ομολόγου του, Mike Pompeo, καθώς εκλαμβάνεται ως ψήφος εμπιστοσύνης στην προσπάθεια που καταβάλλεται για την ενίσχυση της ενεργειακής συνεργασίας μεταξύ των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου.

“Στην επόμενη τριμερή (3+1) στις 20 Μαρτίου θα συμμετάσχει και ο κ. Pompeo. Είναι μία ιδιαίτερη σημαντική εξέλιξη, είναι μία ψήφος εμπιστοσύνης”, δήλωσε ο Νίκος Χριστοδουλιδης.

Για “το πλέον καθοριστικό βήμα από συστάσεως της” κάνουν λόγο τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης, καθώς η έκτη τριμερής σύνοδος των ηγετών Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη στην Ιερουσαλήμ θα γίνει “με την παρουσία και των ΗΠΑ σε επίπεδο υπουργού Εξωτερικών”.

Σε αντίθεση με προηγούμενες τριμερείς, όπου στο επίκεντρο βρισκόντουσαν όλα τα θέματα συνεργασίας των τριών χωρών, στην ατζέντα της εν λόγω τριμερούς τα θέματα που θα κυριαρχήσουν θα είναι η ενέργεια και η ασφάλεια σε όλα τα επίπεδα, με φόντο τις τελευταίες εξελίξεις στα ενεργειακά της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, των διεργασιών προς την πλευρά της Αιγύπτου αλλά και της ισραηλινής ΑΟΖ.

Με το έντονο αμερικάνικο ενδιαφέρον να εκδηλώνεται στην πράξη, οι τέσσερις πλευρές είναι φυσικό επακόλουθο να ενσκήψουν στην περιφρούρηση των δραστηριοτήτων τόσο στις ενεργειακές πηγές όσο και στις υποδομές που βρίσκονται στο στάδιο της μελέτης.

Η παρουσία των ΗΠΑ θα επισφραγίσει, όπως εκτιμάται, τις αποφάσεις στις οποίες θα καταλήξουν οι τρείς ηγέτες και θα λειτουργήσει ως απάντηση στις τουρκικές προκλήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην διακήρυξη που θα ακολουθήσει μετά την συνάντηση κορυφής Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ, με τη συμμετοχή του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών,  θα επισημαίνεται ότι δεν θα γίνουν αποδεκτές οι όποιες απειλές διατυπώνονται από τρίτες χώρες, μήνυμα που αφορά ευθέως στην Άγκυρα.

Η Λευκωσία πάντως κατόρθωσε να διασφαλίσει μέσω της Κοινής Θέσης των «28» τα συμφέροντά της εντός Ε.Ε.

Η Κοινή Θέση των «28» αναφέρει χαρακτηριστικά ότι: «Η Ε.Ε. καλεί την Τουρκία να απόσχει από τέτοιες έκνομες ενέργειες, στις οποίες η Ε.Ε. θα απαντήσει κατάλληλα και σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο»./ibna