Οι διαμαρτυρίες στο Βελιγράδι κλιμακώνονται, η ΕΕ απευθύνει έκκληση για τερματισμό της βίας

Οι διαμαρτυρίες στο Βελιγράδι κλιμακώνονται, η ΕΕ απευθύνει έκκληση για τερματισμό της βίας

Η αστυνομία του Βελιγραδίου προέβη σε συλλήψεις, συμπεριλαμβανομένου ενός μαθητή λυκείου, μετά τις αντι-κυβερνητικές διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Βελιγράδι κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Η αντιπολίτευση με επικεφαλής τη Συμμαχία για τη Σερβία (SZS) απαιτούσε την αποφυλάκιση όλων των κρατούμενων μέχρι τις 3 μ.μ.

Το Σάββατο το βράδυ, διαδηλωτές υπό την ηγεσία πολιτικών της αντιπολίτευσης εισέβαλαν στη δημόσια ραδιοτηλεοπτική υπηρεσία RTS. Από τη στιγμή που ξεκίνησαν οι διαμαρτυρίες τον Δεκέμβριο, η πλατεία μπροστά από το κτίριο της RTS είναι ένα από τα μέρη όπου πραγματοποιούνται τακτικά διαδηλώσεις λόγω, όπως διαμαρτύρονται, του μεροληπτικού φιλοκυβερνητικού ρεπορτάζ της δημόσιας τηλεόρασης.

Την Κυριακή, αρκετές χιλιάδες διαδηλωτές περικύκλωσαν το Προεδρικό Μέγαρο, φωνάζοντας «ψεύτη» και «παραιτήσου», αναφερόμενοι στον πρόεδρο Aleksandar Vucic.

«Έχετε προθεσμία για την αποφυλάκιση όλων των κρατουμένων μέχρι τις 3 μ.μ.», δήλωσε ο Bosko Obradovic στη συγκέντρωση μπροστά από την Προεδρικό Μέγαρο την Κυριακή. Ο Obradovic είναι ηγέτης της ακροδεξιάς ομάδας Dveri, μέλος της SZS. Δήλωσε ότι η αστυνομία πρέπει να συλλάβει τους ηγέτες της αντιπολίτευσης, παρά τους νέους.

Ο Obradovic αποκάλεσε «δειλούς» τους εκπροσώπους της κυβέρνησης και ανακοίνωσε ότι θα διοργανωθεί μεγάλη συγκέντρωση αν δεν αποφυλακιστούν όσοι κρατούνται.

Ο Vucic δήλωσε σήμερα ότι ήταν έτοιμος να συζητήσει για το RTS και επανέλαβε ότι δεν θα μιλήσει με ηγέτες της αντιπολίτευσης. Την Κυριακή κατονόμασε τον Obradovic ως «φασίστα», ενώ αποκάλεσε τους άλλους αντιπολιτευόμενους πολιτικούς «κλέφτες» και «μεγιστάνες».

Η πρωθυπουργός Ana Brnabic δήλωσε: «ποιοι είναι αυτοί (αντιπολίτευση) για να ορίζουν οποιεσδήποτε προθεσμίες;». «Δεν υπάρχει προθεσμία που να επιβάλλεται από κάποιο φασίστα… αν θέλετε να επιβάλλετε μια προθεσμία, πρέπει να απολαμβάνετε τη λαϊκή υποστήριξη», δήλωσε η Brnabic.

Η Maja Kocijancic, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε ότι οι διαμαρτυρίες πρέπει να παραμείνουν ειρηνικές. «Αν και το δικαίωμα των πολιτών να συμμετέχουν σε ειρηνική διαδήλωση παραμένει η βασική αρχή της δημοκρατίας και πρέπει να γίνεται σεβαστό, οι διαμαρτυρίες πρέπει να παραμείνουν ήρεμες και νόμιμες, όπως συνέβαινε πριν από αυτό το Σαββατοκύριακο», δήλωσε στο EURACTIV.com και το EURACTIV. rs.

Επανέλαβε επίσης ότι «το Κοινοβούλιο είναι τόπος συζήτησης και θα πρέπει να υπάρξει συζήτηση». Ωστόσο, η αντιπολίτευση της Σερβίας μποϊκοτάρει τα νομοθετικά σώματα σε όλα τα επίπεδα, υποστηρίζοντας ότι το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα υπό την ηγεσία του Βούτσιτς τα έχει σφετεριστεί./ibna

Φωτογραφία: Η μητέρα του νεκρού κρατουμένου μπροστά από την αστυνομία στο Βελιγράδι την Κυριακή