Άρθρο Γνώμης: Η λύση που θα πρέπει να προσφέρει ο Edi Rama

Άρθρο Γνώμης: Η λύση που θα πρέπει να προσφέρει ο Edi Rama

του Roland Qafoku

Ο Edi Rama δεν έφυγε. Η κυβέρνηση δεν έπεσε. Η 16η Μαρτίου δεν ήταν η τελευταία μέρα για τον εν ενεργεία Πρωθυπουργό. Παρόλα αυτά, δεν μπορούμε να προσποιούμαστε ότι δεν έχει συμβεί τίποτα. Δεν υπάρχει πλέον περιθώριο για αδιαφορία. Δε μπορούν να γίνουν άλλοι παραλληλισμοί με την κατάσταση στη Γαλλία. Ας το παραδεχτούμε: αυτό που συμβαίνει στην Αλβανία δεν είναι μια φυσιολογική κατάσταση. Αντιμετωπίζουμε μια πολιτική και κοινωνική κρίση και δεν πρέπει να αφήσουμε την κατάσταση να εκφυλιστεί.

Οι συγκρούσεις μεταξύ της αστυνομίας και των διαδηλωτών είναι πιο συχνές τώρα. Αν οι ξένοι διπλωμάτες δεν έκαναν έκκληση για διασφάλιση της τάξης, η κατάσταση θα είχε επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο. Θα μπορούσε να μετατραπεί σε πλήρες χάος και οι συνέπειες στην περίπτωση αυτή θα ήταν πιο σοβαρές. Το Κοινοβούλιο εξακολουθεί να λειτουργεί ανάλογα με τις ενέργειες της αντιπολίτευσης και ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Gramoz Ruci, συγκαλεί τους βουλευτές να συνεδριάσουν όταν η αντιπολίτευση είναι απροετοίμαστη.

Πρόκειται για ένα Κοινοβούλιο που δεν λειτουργεί κανονικά. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Αλβανία έχουν συχνά μποϊκοτάρει τις συνεδριάσεις του Κοινοβουλίου, αλλά ποτέ δεν έχει συμβεί κατά τη σύγκληση του Κοινοβουλίου η αντιπολίτευση να βρεθεί προ εκπλήξεως. Οι κοινοβουλευτικές επιτροπές πραγματοποιούν επίσημες συνεδριάσεις και το Κοινοβούλιο επίσης, αλλά ανησυχούν περισσότερο για όσα συμβαίνουν εκτός Βουλής, παρά για τα νομοσχέδια που ψηφίζονται από αυτούς.

Όσο για την αντιπολίτευση, η οποία μποϋκοτάρει σήμερα τις συνεδριάσεις του Κοινοβουλίου, είναι η πιο αστεία αντιπολίτευση που είχε ποτέ η χώρα κατά τα τελευταία 98 χρόνια, όταν συγκροτήθηκε το Κοινοβούλιο για πρώτη φορά.

Αν και έχουν τώρα απόλυτη εξουσία, οι σοσιαλιστές φαίνεται να βρίσκονται σε κατάσταση σύγχυσης και δείχνουν να αναρωτιούνται: πώς είναι δυνατόν να έχουμε ψηφιστεί από 750 χιλιάδες ανθρώπους και να κυβερνάμε μόνοι μας; Λοιπόν, δεν πρέπει να ξεχνούν το γεγονός ότι το 1996 το Δημοκρατικό Κόμμα είχε επίσης απόλυτη εξουσία, αλλά η πτώση του ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 1997.

Συνεπώς, αυτό που συμβαίνει τώρα δεν είναι καθόλου φυσιολογικό. Και όχι μόνον αυτό, αλλά η κατάσταση απαιτεί μια λύση το συντομότερο δυνατό. Μια λύση που μπορεί να προσφέρει μόνο ο Πρωθυπουργός Edi Rama. Θα πρέπει να προσφέρει μια λύση με την ωριμότητα ενός πολιτικού που έχει ασχοληθεί με την πολιτική εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια.

Η Αλβανία δεν μπορεί να παραμείνει σε κατάσταση επιφυλακής, ενώ όλοι προσποιούνται ότι δεν συνέβη τίποτα. Μία προσωρινή κυβέρνηση που θα διοργανώσει βουλευτικές εκλογές θα ηρεμήσει την κατάσταση. Έχουμε πολλά τέτοια παραδείγματα, τόσο στο παρελθόν όσο και στο παρόν.

Για αυτό και η παραίτηση του Rama και οι νέες εκλογές θα είναι η μόνη λύση σε αυτή την κατάσταση, η οποία προκαλεί μεγάλη ζημιά στην Αλβανία. Σε αυτόν τον εκλογικό αγώνα, οι πολιτικές πλευρές θα έρθουν αντιμέτωπες. Σε αυτή τη μάχη, ο νικητής θα τα κερδίσει όλα, ενώ η άλλη πλευρά θα χάσει τα πάντα. Αυτοί είναι οι κανόνες της δημοκρατίας και όλα αυτά πρέπει να γίνουν για την Αλβανία. Οι πολιτικοί υποβάλλονται σε δοκιμασίες τις δύσκολες στιγμές./ibna