Την αντίδραση του αρχηγού της αντιπολίτευσης στην Αλβανία προκάλεσε η σύλληψη πολλών διαδηλωτών από την αστυνομία

Την αντίδραση του αρχηγού της αντιπολίτευσης στην Αλβανία προκάλεσε η σύλληψη πολλών διαδηλωτών από την αστυνομία

«Η αντίστροφη μέτρηση για τον Edi Rama και το περιβάλλον του έχει ήδη ξεκινήσει!». Αυτό δήλωσε την Κυριακή ο αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος, Lulzim Basha, ο οποίος αντέδρασε μετά τη σύλληψη διαδηλωτών που συμμετείχαν στη διαμαρτυρία της αντιπολίτευσης στις 16 Μαρτίου. Σύμφωνα με τον αρχηγό της αντιπολίτευσης, «οι συλλήψεις και οι διώξεις δεν μπορούν να αποτρέψουν το Δημοκρατικό Κόμμα και τα άτομα από την εκπλήρωση της αποστολής μας να καταστήσουμε την Αλβανία σαν την υπόλοιπη Ευρώπη». «Η χρήση εθνοφρουρών εντός της αστυνομικής δύναμης για την επίθεση σε απλούς πολίτες και πολιτικούς αντιπάλους είναι το πιο τυπικό χαρακτηριστικό αυτού του εγκληματικού καθεστώτος. Ο Edi Rama έχει έρθει στην εξουσία με τη βοήθεια εγκληματικών συμμοριών», πρόσθεσε. Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τον ίδιο, «όλες οι εγκληματικές συμμορίες, συμπεριλαμβανομένης εκείνης που κυβερνά τη χώρα, σύντομα θα προσαχθούν στη δικαιοσύνη». Ο αρχηγός των δημοκρατικών δήλωσε επίσης ότι οι διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης θα συνεχιστούν.

«Εγώ και το Δημοκρατικό Κόμμα είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε το δικαίωμα των πολιτών να διαμαρτυρηθούν. Κερδίσαμε αυτό το δικαίωμα αφού υποφέραμε για 46 χρόνια στη σειρά από μια από τις πιο αιματηρές κομμουνιστικές δικτατορίες στην Ευρώπη!», σχολίασε. Εν τω μεταξύ, πριν από δύο ημέρες, η ενωμένη αντιπολίτευση πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη διαδήλωση που διεξήχθη ποτέ.

Σε αυτή τη διαδήλωση πραγματοποιήθηκαν επίσης συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας. Από την άλλη πλευρά, η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και εκτοξευτήρες ύδατος για να διαλύσει το πλήθος που βρισκόταν μπροστά στο κοινοβούλιο. Στο τέλος της διαμαρτυρίας, ο ηγέτης των δημοκρατικών δήλωσε ότι «όλος ο κόσμος είδε την αποφασιστικότητα ενός ενωμένου έθνους για ελευθερία, δημοκρατία και ευρωπαϊκές αξίες». «Ενωμένοι, οι Αλβανοί θα κερδίσουν!», αναφώνησε, υπονοώντας ότι η δράση της αντιπολίτευσης θα συνεχιστεί μέχρι να ανατραπεί η κυβέρνηση.

Ρουμάνος Βουλευτής

Caprar: Η αντιπολίτευση πρέπει να συνεχίσει το διάλογο

Ο Ρουμάνος βουλευτής, Dorel Caprar, εξέφρασε χθες την ανησυχία του για την πολιτική κατάσταση στην Αλβανία, και ειδικότερα το μποϊκοτάζ της αντιπολίτευσης πριν από τη λήψη μιας πολύ σημαντικής απόφασης για τη χώρα, δηλαδή την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Ως πραγματικός φίλος της Αλβανίας, ανησυχώ για την πολιτική κατάσταση που επικρατεί σε αυτήν. Ως μέλος του κοινοβουλίου της Ρουμανίας, ανησυχώ πολύ για την απόφαση του Δημοκρατικού Κόμματος να μποϊκοτάρει τη συνεδρίαση του Κοινοβουλίου σε αυτήν την πολύ σημαντική στιγμή για την ένταξη της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η ημερήσια διάταξη της ρουμανικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ περιλαμβάνει τη στήριξη που θα δοθεί για την ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ. «Ελπίζω ότι η αντιπολίτευση θα λογικευτεί και θα συνεχίσει το διάλογο με την κυβέρνηση για να βρει την καλύτερη δυνατή λύση για τη χώρα», πρόσθεσε.

Η αστυνομία συλλαμβάνει 14 διαδηλωτές της αντιπολίτευσης

Σε τριάντα τρείς υποστηρικτές της αντιπολίτευσης έχει ασκηθεί δίωξη για τη συμμετοχή τους και την εμπλοκή τους στα γεγονότα που πραγματοποιήθηκαν στη μαζική συγκέντρωση του Σαββάτου μπροστά στο Κοινοβούλιο.

Δεκατέσσερεις από αυτούς συνελήφθησαν για βίαιες πράξεις κατά συνταγματικών θεσμών και αστυνομίας, αλλά και για καταστροφή δημόσιας περιουσίας κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας της αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με την αστυνομία, αυτές οι απαγγελίες κατηγοριών έγιναν μετά την εξέταση πλάνων της τηλεόρασης κλειστού κυκλώματος και τη συλλογή στοιχείων από τους ανακριτές, προσθέτοντας ότι επτά άλλα άτομα έχουν κηρυχθεί καταζητούμενα. Η αστυνομία κατάσχεσε επίσης 130 κροτίδες./ibna