Πρώτη εφαρμογή του νέου σκληρότερου αθλητικού νόμου στην Ελλάδα μετά τα νέα επεισόδια

Πρώτη εφαρμογή του νέου σκληρότερου αθλητικού νόμου στην Ελλάδα μετά τα νέα επεισόδια

Σε εφαρμογή τέθηκε για πρώτη φορά ο νέος αθλητικός νόμος στην Ελλάδα μετά τα χθεσινά επεισόδια που οδήγησαν στην διακοπή του ποδοσφαιρικού ντέρμπι ανάμεσα στον Παναθηναικό.  Στους οκτώ συλληφθέντες που οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα απαγγέλθηκαν πλημεληματικού χαρακτήρα κατηγορίες ενώ εκδόθηκε διαταγή απαγόρευσης της εισόδου τους στα γήπεδα.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που στην Ελλάδα τίθεται σε ισχύ ο νόμος, που κατά σύμπτωση ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα, που προβλέπει αυστηρότερη μεταχείριση όσων συλλαμβάνονται εξαιτίας επεισοδίων στα γήπεδα.  Την ίδια στιγμή, σχηματίζεται φάκελος ώστε να ερευνηθούν κακουργηματικές πράξεις σε βάρος αγνώστων μέχρι στιγμής δραστών, κυρίως μέσα από το υλικό που προκύπτει από τις κάμερες ασφαλείας.

Η εφαρμογή του νέου νόμου απαντάει σε ένα ουσιαστικό πρόβλημα: Όταν κάποιος οδηγούνταν στον εισαγγελέα εξαιτίας συμμετοχής σε επεισόδια στα γήπεδα δεν μπορούσε να του επιβληθεί απαγόρευση εισόδου σε αυτά μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης, κάτι που θα μπορούσε να συμβεί πολλά χρόνια αργότερα. Σήμερα, βάση του νέου πλαισίου, τυχόν παραβίαση της εισαγγελικής διαταγής οδηγεί σε φυλάκιση ενώ δίνεται η δυνατότητα να επιβληθούν επιπλέον ποινές όπως η υποχρεωτική παρουσία των κατηγορουμένων στα αστυνομικά τμήματα.

Πυκνώνει η οπαδική βία το τελευταίο διάστημα

Η εξέλιξη αυτή έρχεται στον απόηχο μιας έξαρσης της οπαδικής βίας στην Ελλάδα καθώς έχουν σημειωθεί σοβαρές συγκρούσεις που έχουν οδηγήσει σε τραυματισμούς τόσο εντός όσο και εκτός των γηπέδων. Η χθεσινή εξέλιξη φαίνεται πως “ξεχείλισε το ποτήρι” ενώ αποτελεί ένα crash test για την εφαρμογή του νέου νόμου. “Πρέπει επιτέλους να επιβληθούν ποινές στους δράστες για να σταλούν μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση”, σημείωνε ο υπουργός αθλητισμού.

Σοβαρά επεισόδια είχαν σημειωθεί και πέρυσι στην Θεσσαλονίκη και την εισβολή του προέδρου της ομάδας του ΠΑΟΚ στο γήπεδο, γεγονός που είχε οδηγήσει στην αφαίρεση βαθμών και στην απώλεια του πρωταθλήματος.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι η κυβέρνηση Τσίπρα βρίσκεται  σε ανοιχτή σύγκρουση με τον επιχειρηματία ιδιοκτήτη της ομάδας του Ολυμπιακού, Β. Μαρινάκη η παράταξη του οποίου έχει την δημαρχία του δήμου Πειραιά, με τον ΣΥΡΙΖΑ να τον κατηγορεί για στενές σχέσεις με τον Κ. Μητσοτάκη και στήριξη στην Ν.Δ. Για “χούντα” και ανάγκη πολιτικής αλλαγής έχει κάνει λόγο ο επιχειρηματίας./ibna