Ο Πρόεδρος της Αλβανίας καλεί σε διάλογο τις πολιτικές δυνάμεις

Ο Πρόεδρος της Αλβανίας καλεί σε διάλογο τις πολιτικές δυνάμεις

Πρόεδρος της Αλβανίας, Ilir Meta, κάλεσε το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα και την αντιπολίτευση σήμερα να βάλουν στην άκρη τις διαφορές τους και να ξεκινήσουν διάλογο. Επί ένα μήνα τώρα, η χώρα περνάει μια πολιτική κρίση με την αντιπολίτευση να διεξάγει πολυάριθμες αντικυβερνητικές συγκεντρώσεις και να μποϊκοτάρει το κοινοβούλιο, ζητώντας ταυτόχρονα την παραίτηση της κυβέρνησης και τη διεξαγωγή νέων εκλογών.

«Η αλβανική πολιτική τάξη πρέπει να αναλάβει την ευθύνη και δεν πρέπει να κρύβεται πίσω από ξένους διπλωμάτες. Τα πράγματα πρέπει να αντιμετωπιστούν μέσω διαλόγου και με διαφανή τρόπο», δήλωσε ο επικεφαλής του κράτους.

Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ και η ΕΕ έχουν επικρίνει την απόφαση της αντιπολίτευσης να μποϋκοτάρει το κοινοβούλιο. Ο ίδιος ο Meta έχει επίσης κρατήσει αυτή τη γραμμή, αλλά ζήτησε από το κυβερνών κόμμα να κάνει παραχωρήσεις.

«Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι και ο λαός της Αλβανίας έχει κάνει τα πάντα για να αποτρέψει αυτή τη σοβαρή κρίση που διέρχεται η χώρα. Λυπάμαι που βλέπω ότι οι πλευρές έχουν εμβαθύνει την κρίση, αλλά για άλλη μια φορά είναι δική μου δουλειά να καλέσω τις πλευρές να προβληματιστούν γιατί πρέπει να σκεφτούν τα συμφέροντα της χώρας και τους πολίτες που θέλουν την ομαλότητα πάνω από όλα», είπε./ibna