«Λύση» ως τις 25 Μαρτίου

«Λύση» ως τις 25 Μαρτίου

Μέχρι την επόμενη Δευτέρα 25 Μαρτίου αναμένεται να υπάρξει τελική συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών σε σχέση με την προστασία της πρώτης κατοικίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι καθυστερήσεις που προέκυψαν στη συνεδρίαση του τελευταίου Eurogroup δεν είναι απολύτως εξηγήσιμες, δημιουργώντας εύλογα ερωτήματα στην ελληνική πλευρά, ωστόσο η κυβέρνηση είναι πεπεισμένη ότι θα λυθεί μέσα στις επόμενες μέρες το συγκεκριμένο ζήτημα. Μάλιστα, την περασμένη Παρασκευή πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης ούτως ώστε να μελετηθούν οι περαιτέρω κινήσεις.

Διαφωνίες

Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, κάποιοι εκ των θεσμών δεν συμφωνούν με τα όρια που τίθενται (αντικειμενική αξία έως 250.000 ευρώ, εισόδημα έως 31.000 ευρώ, όριο οφειλής 130.000 ευρώ), θεωρώντας ότι δεν εκπληρώνουν τη συνθήκη που θέλει το νέο καθεστώς να καλύπτει μόνο όσους έχουν πραγματική ανάγκη. Ωστόσο, η κυβέρνηση απέστειλε τις απαραίτητες απαντήσεις για να υποστηρίξει τον ισχυρισμό της, εμμένοντας στα ίδια όρια και δείχνοντας ότι δεν υπάρχει λόγος να αλλάξουν, ενώ και οι τράπεζες είχαν συμφωνήσει.

Σημείο τριβής αποτέλεσε και η πρόθεση της κυβέρνησης να ενταχθούν στην εξωδικαστική ρύθμιση και τα επιχειρηματικά δάνεια με προσημείωση πρώτης κατοικίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, το κυβερνητικό επιτελείο δεν είναι διατεθειμένο να μεταβάλει το παραπάνω, καθότι θεωρεί ότι υπάρχουν πολλοί μικροέμποροι οι οποίοι αντιμετώπισαν πολύ μεγάλες δυσκολίες μέσα στην κρίση και έχουν πραγματικά ανάγκη.

Εν τω μεταξύ, οι θεσμοί φέρονται να ζήτησαν το ανώτατο όριο των καταθέσεων που μπορεί να έχει κάποιος προκειμένου να θεωρηθεί επιλέξιμος για την προστασία της πρώτης του κατοικίας του να μην ξεπερνά τις 5.000 ευρώ, από 65.000 ευρώ που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο νόμου, και η περιουσία του να μην υπερβαίνει τις 100.000 ευρώ, από 260.000 ευρώ που είχε οριστεί αρχικά. Ενδεχομένως σε αυτά τα σημεία να υπάρξει μια διαφορετική προσέγγιση, αλλά πιο κοντά στα άνω όρια.

Λύση στο EWG

Από εκεί και πέρα, στην κυβέρνηση θεωρούν ότι υπάρχουν οι προδιαγραφές για να υπάρξει μια πρώτη συμφωνία στο EWG της 25ης Μαρτίου και η κατεύθυνση παραμένει να έχουν όλα ολοκληρωθεί πριν το Eurogroup της 5ης Απριλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου θα καταφθάσουν στην Αθήνα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών για να ολοκληρωθούν οι όποιες συζητήσεις. Παράλληλα, ο επικεφαλής της ομάδας της Ε.Ε. στην Ελλάδα Declan Costello θα έρθει αύριο για το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο, και θα έχει την ευκαιρία για μια σειρά επαφών προετοιμασίας./IBNA