Ο Haradinaj σχολιάζει τις απειλές της Σερβίας για παρέμβαση στο βορρά

Ο Haradinaj σχολιάζει τις απειλές της Σερβίας για παρέμβαση στο βορρά

Οι ηγέτες του κράτους στο Κοσσυφοπέδιο εξέφρασαν έντονες αντιδράσεις εναντίον των απειλών της Σερβίας για στρατιωτική επέμβαση στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου.

Ο Πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Ramush Haradinaj δήλωσε ότι αυτές οι δηλώσεις είναι “πρωτόγονες”.

«Θεωρώ ότι οι δηλώσεις του Σέρβου προέδρου ή οποιουδήποτε Σέρβου αξιωματούχου είναι πρωτόγονες. Το καλύτερο που θα μπορούσε να κάνει η Σερβία είναι να σταματήσει την αγορά όπλων από τη Μόσχα και να μην ξοδέψει χρήματα για αυτά», δήλωσε ο Haradinaj.

Είπε ότι το καλύτερο που μπορούν να κάνουν οι Σέρβοι ηγέτες για τη χώρα τους είναι να τους οδηγήσουν στην ένταξη στην ΕΕ και να αναγνωρίσουν το Κοσσυφοπέδιο με τα υπάρχοντα σύνορά του.

“Οι απειλές της Σερβίας δεν θα αλλάξουν την εδαφική κατάσταση”, δήλωσε ο Πρωθυπουργός Haradinaj.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου, Hashim Thaci, δήλωσε ότι το Κοσσυφοπέδιο θα απαντήσει στις απειλές της Σερβίας.

«Είμαι ο ανώτατος διοικητής της FSK. Το Κοσσυφοπέδιο θα απαντήσει σε τυχόν απειλές που κάνει η Σερβία. Ο στρατός και η αστυνομία θα αντιδράσουν. Θα κάνουμε τα πάντα για να προστατέψουμε την ακεραιότητα και την ανεξαρτησία μας. Η διαίρεση του Κοσσυφοπεδίου είναι παλιά ιδέα της Σερβίας. Ποτέ δεν θα συμβεί», είπε ο Thaci.

Οι αρχές της Σερβίας δήλωσαν ότι εάν οι Σέρβοι στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου τεθούν σε κίνδυνο, τότε αυτή η χώρα θα διεξάγει στρατιωτική παρέμβαση.

Από την άλλη πλευρά, η διεθνής κοινότητα κάλεσε και τις δύο πλευρές να επαναλάβουν το διάλογο και να αποφύγουν να κάνουν απειλητικές δηλώσεις.

Ο διάλογος μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας έχει ανασταλεί για περισσότερο από τρεις μήνες τώρα. Η Σερβία αρνήθηκε να επαναλάβει το διάλογο χωρίς την άρση των δασμών που επιβλήθηκαν στις εισαγωγές της Σερβίας. Οι δασμοί που έχουν επιβληθεί έχουν διχάσει τους πολιτικούς στο Κοσσυφοπέδιο και έχουν επιδεινώσει τις σχέσεις μεταξύ Πρίστινα, ΗΠΑ και ορισμένων χωρών μελών της ΕΕ.

Στις πρόσφατες συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν με ανώτερους αξιωματούχους από τις ΗΠΑ, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Haradinaj αρνήθηκε τη συμβουλή τους για την αναστολή των δασμών και την επανέναρξη του διαλόγου με τη Σερβία. Αντιθέτως, ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι οι δασμοί θα καταργηθούν μόλις η Σερβία αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου./ibna