Σιγουριά στην κυβέρνηση ότι η “προοδευτική συμμαχία” θα αποτρέψει “την επαναφορά του παλαιού καθεστώτος”

Σιγουριά στην κυβέρνηση ότι η “προοδευτική συμμαχία” θα αποτρέψει “την επαναφορά του παλαιού καθεστώτος”

Ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης Δημήτρης Τζανακόπουλος εμφανίστηκε αισιόδοξος το Σαββατοκύριακο ότι η απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ θα αποδώσει καλά στο σύνολο των φετινών εκλογικών μαχών, στις ευρωπαϊκές, τοπικές και γενικές εκλογές που πρόκειται να πραγματοποιηθούν τους προσεχείς μήνες.

Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων της Αθήνας, ο Τζανακόπουλος αναφέρθηκε στο διακύβευα των  προεκλογικών μαχών. Εστιάζοντας στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Μάιο, ο εκπρόσωπος είπε ότι θα είναι σύγκρουση δύο κόσμων, ο ένας εκπροσωπούμενος από τον ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκο Μητσοτάκη, και ο άλλος από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με τον Τζανακόπουλο, το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας του Μητσοτάκη είναι αντιπροσωπευτικό του είδους του αυταρχισμό που υιοθετήθηκε από τους ακροδεξιούς, εθνικιστές και φονταμενταλιστές. Υποστήριξε δε ότι οι πολιτικές του κ. Μητσοτάκη θα πλήξουν την κοινωνία, την εργατική τάξη, τα εργατικά δικαιώματα και το κοινωνικό κράτος. Από την άλλη πλευρά, ο Τζανακόπουλος είπε ότι ο SYRIZA επιδιώκει να εμβαθύνει τη δημοκρατία, να μειώσει την κοινωνική ανισότητα, να υιοθετήσει ένα νέο μοντέλο παραγωγής που επιβραβεύει τους εργαζόμενους και ρυθμίζει τις αγορές.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε ότι οι ευρωπαϊκές εκλογές θα βάλουν το κόμμα του απέναντι στις δυνάμεις της άκρας δεξιάς και του νεοφιλελευθερισμού, σε μια μάχη που θα καθορίσει τη μελλοντική πορεία της Ευρώπης, όχι μόνο του πώς θα εκπροσωπείται η Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Ο ελληνικός λαός δεν πρέπει και δεν θα επιτρέψει την ενίσχυση των υπευθύνων, τόσο για την εκδήλωση της κρίσης όσο και για την αντικοινωνική της διαχείριση», είπε.

Αποκαλύπτοντας πτυχές της στρατηγικής της κυβέρνησης στην ευρωπαϊκή προεκλογική εκστρατεία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι το κυβερνών κόμμα σχηματίζει ένα “ενωμένο μέτωπο” με προοδευτικές δυνάμεις, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι το κεντροαριστερό Κίνημα για την Αλλαγή (KINAL) έχει κάνει στροφή προς το νεοφιλελευθερισμό.

Σχολιάζοντας τις φετινές εθνικές εκλογές – που θα λάβουν χώρα στο τέλος της τετραετούς θητείας της κυβέρνησης το φθινόπωρο – ο Τζανακόπουλος υποστήριξε ότι οι ψηφοφόροι θα συγκρίνουν τα έτη της  “καταστροφικής” κρίσης (2010-2014) με αυτό που η κυβέρνηση Τσίπρα πέτυχε από το 2015 μέχρι σήμερα και “δεν δεν θα επιτρέψουν την επαναφορά του παλαιού καθεστώτος”.

Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αποκάλυψε ότι η νομοθεσία για την προστασία της πρώτης κατοικίας από κατασχέσεις που θα επιτρέψει την εξόφληση του χρέους προς το κράτος σε δόσεις, θα εφαρμοστεί άμεσα./ibna