Επιμένει για τη μια θετική ψήφο ο Akinci, βλέπει δυσκολίες στους όρους αναφοράς

Επιμένει για τη μια θετική ψήφο ο Akinci, βλέπει δυσκολίες στους όρους αναφοράς

Δεν ακούμε κάτι νέο, η αντίδραση της κυπριακής κυβέρνησης στη συνέντευξη του τουρκοκύπριου ηγέτη

Του Μιχάλη Μιχαήλ

Η μια θετική ψήφος είναι το μίνιμουμ και δεν μπορούμε να δεχθούμε κάτι λιγότερο, ήταν το βασικό μήνυμα της συνέντευξης που έδωσε ο Mustafa Akinci στην κυπριακή «Καθημερινή». Όπως τόνισε αν η ελληνοκυπριακή πλευρά επιμείνει στις θέσεις της πάνω στο ζήτημα τότε διαβλέπει δυσκολίες ακόμη και στο να υπάρξει συμφωνία για τους όρους αναφοράς. Κι αυτό την ώρα που άπαντες στη Λευκωσία περιμένουν την απεσταλμένη των ΗΕ Jane Lute για την επόμενη κάθοδό της στο νησί μετά το νέο γύρο επαφών που είχε με τις εγγυήτριες δυνάμεις.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης τόνισε επίσης πως η αποτελεσματική συμμετοχή και άρα η μια θετική ψήφος είχε γίνει αποδεκτή και μάλιστα ότι το είχε αναφέρει και ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης στο Crans Montana.

«Χωρίς την αρχή της αποτελεσματικής συμμετοχής οι αποφάσεις θα λαμβάνονται με την απλή πλειοψηφία της ελληνοκυπριακής πλευράς και αυτό θα σηματοδοτεί ένα ενιαίο κράτος και όχι την ομοσπονδία. Έχω την άποψη ότι η στάση της ε/κ ηγεσίας, η οποία αρχικά αποδέχθηκε την μία θετική ψήφο, την οποία στη συνέχεια απέρριψε, είναι λανθασμένη. Το γεγονός ότι έγινε αποδεκτή η μία θετική ψήφος και επιτεύχθηκε συμφωνία σε αυτό το ζήτημα, ξεκαθαρίστηκε από τον ίδιο τον κ. Αναστασιάδη στην ομιλία του στην αρχή της διάσκεψης στο Crans Montana. Κατόπιν η συμφωνία αυτή αποσύρθηκε από την ελληνοκυπριακή πλευρά, γεγονός που σήμερα συνιστά παράγοντα εμποδίου επίτευξης προόδου επί των όρων αναφοράς. Διότι, επαναλαμβάνω η πολιτική ισότητα είναι παράμετρος του ΟΗΕ», τόνισε σχετικά.

Δεν ναυάγησαν οι διαπραγματεύσεις λόγω εγγυήσεων

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο Mustafa Akinci λέει πως οι διαπραγματεύσεις στο Crans Montana της Ελβετίας δεν κατέρρευσαν λόγω εγγυήσεων και ασφάλειας και ρίχνει πάλι το μπαλάκι της ευθύνης για το μέλλον στην ε/κ πλευρά.

«Δεν θα ήταν μια ρεαλιστική προσέγγιση να ισχυριστούμε ότι η διάσκεψη του Crans Montana κατέρρευσε εξαιτίας του ζητήματος της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Στο ζήτημα της ασφάλειας και των εγγυήσεων η διαιώνιση ή όχι του μεγάλου χάσματος εξαρτάται από τη στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς» είπε σχετικά.

Επανήλθε δε στο ότι η Τουρκία θα έδειχνε όπως λεγόταν ευελιξία στο θέμα των εγγυήσεων, χωρίς να αναφέρει χρονοδιάγραμμα όμως αποχώρησης στρατευμάτων από την Κύπρο, « παράλληλα με τα βήματα που θα πραγματοποιούσε η ελληνοκυπριακή πλευρά σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων».

Προδρόμου: Ακούμε μόνο για ένα σημείο από τα έξι

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου σχολιάζοντας τη συνέντευξη Akinci δεν έκρυψε την απογοήτευσή του.

«Δεν ακούμε τίποτα για τα θέματα της ασφάλειας, ούτε για το εδαφικό. Για την Μόρφου δεν έχουμε ακούσει τίποτα, ακούμε μόνο για τη θετική ψήφο και την πολιτική ισότητα» είπε ο κ. Προδρόμου, σχολιάζοντας τις αναφορές του Τουρκοκύπριου ηγέτη.

«Είναι απογοητευτικό ότι από την πλευρά της Τουρκίας και των Τουρκοκύπριων ακούμε συνέχεια να γίνεται λόγος για μόνο μια από τις έξι παραμέτρους του πλαισίου Guterres» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Κάτι τέτοιο δεν είναι ενθαρρυντικό» είπε, παραπέμποντας τέλος στην αναφορά του Προέδρου Αναστασιάδη, ότι η διαπραγμάτευση δεν μπορεί να γίνει a la carte./IBNA