Οι Πρέσπες, ακυρώνουν το δικαίωμα στην εθνική ταυτότητα, υποστηρίζει, η υποψήφια του VMRO στις προεδρικές εκλογές

Οι Πρέσπες, ακυρώνουν το δικαίωμα στην εθνική ταυτότητα, υποστηρίζει, η υποψήφια του VMRO στις προεδρικές εκλογές

Η υποψήφια στις προεδρικές εκλογές, στην Βόρεια Μακεδονία Gordana Siljanovska Davkova, η οποία υποστηρίζεται από το VMRO, σε συνέντευξη της στην εφημερίδα Politika του Βελιγραδίου, άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση Zaev για την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών, επισημαίνοντας ότι χάθηκε το δικαίωμα στην εθνική ταυτότητα.

«Η κυβέρνηση όχι μόνο αποποιήθηκε την ύπαρξη μακεδονικής μειονότητας στις γειτονικές χώρες, αλλά, και για τον μακεδονικό λαό, στο εσωτερικό, ακύρωσε το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού, που είχε αποκτήσει το 1944. Ο όρος «μακεδονικός» χρησιμοποιείται, πλέον,  μόνο ως έννοια και κανείς δεν γνωρίζει πως ονομάζεται το έθνος, ο λαός αυτής της χώρας», επισημαίνει η Davkova.

Δηλώνει ότι αν εκλεγεί πρόεδρος Δημοκρατίας δεν θα σεβαστεί την Συμφωνία και θα ζητήσει διεθνή γνωμάτευση.

«Σχεδιάζω να κρατήσω ανοιχτό το ζήτημα του ονόματος. Θα σχηματίσω διεθνή ομάδα εμπειρογνωμόνων που θα αποφανθεί για την παραβίαση του εθνικού και διεθνούς δικαίου και με βάση το πόρισμα που θα εκδώσει, θα ενεργήσω ανάλογα», αναφέρει χαρακτηριστικά, στην συνέντευξη της στην Politika.

Η Gordana Siljanovska Davkova, η οποία είναι καθηγήτρια συνταγματικού δικαίου χαρακτηρίζει αντισυνταγματική την συμφωνία των Πρεσπών.

«Η Συμφωνία αυτή είχε ως παράπλευρη απώλεια την καταπάτηση του συντάγματος. Παραβιάστηκε, επίσης, η νομοθεσία αλλά και η συνθήκη της Βιέννης για την σύναψη διεθνών συμφωνιών», επισημαίνει η Davkova.

Εκτιμά δε ότι «η Συμφωνία εξισώνει το μακεδονικό έθνος με άλλες μικρότερες εθνότητες» και προειδοποιεί ότι «με την αλλαγή του ονόματος δεν λύνονται βασικά ζητήματα αλλά, ανοίγει το κουτί της Πανδώρας για εσωτερικές συγκρούσεις»./ibna