Θερμά λόγια και συνεργασίες μεταξύ Τσίπρα και Μοράλες

Θερμά λόγια και συνεργασίες μεταξύ Τσίπρα και Μοράλες

Σε θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη του Έβο Μοράλες στην Αθήνα ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίηση του για τις εποικοδομητικές συνομιλίες που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Αν και οι δυο χώρες βρίσκονται σχεδόν δέκα χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, οι δυο αριστεροί ηγέτες έχουν ιδιαιτέρως καλές σχέσεις.

Άλλωστε ο πρόεδρος του πολυεθνοτικού κράτους της Βολιβίας υπογράμμισε πως με τον Αλ. Τσίπρα, μοιράζονται την άποψη πως έχουν ευθύνη ως προοδευτικές κυβερνήσεις “να φέρουν στους λαούς του κόσμου πρωτοβουλίες για την μέριμνα προς τους εγκαταλελειμμένους εκείνους τομείς της κοινωνίας, για όσους έχουν ανάγκη, καθώς ο μόνος τρόπος που μία κυβέρνηση μπορεί να εγγυηθεί τη δημοκρατία και την ευημερία είναι να μέσα από την κοινωνική δικαιοσύνη και την καταπολέμηση των αδικιών”.

Συμφωνήθηκαν συνεργασίες σε τουρισμό, πολιτισμό, ναυτική εκπαίδευση

Υπογραμμίζοντας την ανάγκη οι προοδευτικές δυνάμεις και ηγεσίες του κόσμου να συντονίζονται απέναντι στους κινδύνους  της κυριαρχίας ενός ακραίου νεοφιλελευθερισμού και της ανόδου της ακροδεξιάς, ο Έλληνας πρωθυπουργός ανακοίνωσε την στήριξη της Αθήνας στην πρωτοβουλία του Προέδρου Μοράλες να πραγματοποιηθεί στη χώρα του συνάντηση ηγετών και αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων από την Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική με στόχο τη δημιουργία ενός Διεθνούς Φόρουμ διαλόγου και επικοινωνίας των προοδευτικών δυνάμεων.

Οι δυο ηγέτες προχώρησαν ακόμη σε συμφωνίες συνεργασίας στον τουρισμό και τον πολιτισμό, στο πλαίσιο του φόρουμ για τους Αρχαίους Πολιτισμούς. Επίσης,  στη μεταφορά τεχνογνωσίας από την Ελλάδα για την αγροτική ανάπτυξη αλλά και στην εκπαίδευση στελεχών του εμπορικού ναυτικού της Βολιβίας στην Ελλάδα ενόψει της κατασκευής του σιδηρόδρομου μεταφοράς προϊόντων και ενέργειας μέσω του λιμανιού Ίλο στο Περού.

Συγχαρητήρια Μοράλες σε Τσίπρα

Ο Έβο Μοράλες συνεχάρη τον Αλ. Τσίπρα καθώς, όπως είπε, με τη διακυβέρνησή του κατάφερε πολύ γρήγορα να σταθεί η Ελλάδα στα πόδια της και να προχωρήσει μπροστά, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να υπογραμμίζει  τις κοινές αξίες, τους κοινούς αγώνες “που δίνουν όλοι οι δημοκράτες και προοδευτικοί πολίτες σε όλο τον κόσμο για περισσότερη δημοκρατία, ελευθερία, ανεξαρτησία, κοινωνική δικαιοσύνη”.

Μάλιστα Τσίπρας και Μοράλες συμφώνησαν να ξανασυναντηθούν, αυτή την φορά στην Βολιβία, μετά τις εκλογές που θα διεξαχθούν το φθινόπωρο τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Βολιβία αφού και οι δυο εκτίμησαν πως θα εκλεγούν ξανά στις ηγεσίες των χωρών τους.

Κοινή θέση κατά των εξωτερικών παρεμβάσεων στη Βενεζουέλα

Κατά την δίωρη συζήτηση που είχαν στο γραφείο του Έλληνα πρωθυπουργού, αναφέρθηκαν στις εξελίξεις στην Βενεζουέλα. Συγκεκριμένα, τάχθηκαν από κοινού κατά των εξωτερικών παρεμβάσεων και υπέρ του διαλόγου, με σκοπό να βρεθεί λύση και να αποφευχθεί ο κίνδυνος εμφύλιας σύρραξης. Ο Αλ. Τσίπρας επισήμανε την ανάγκη διπλωματικής λύσης και διαλόγου ανάμεσα σε όλες τις πλευρές αλλά και στην συμφωνία χρονοδιαγράμματος  θα οδηγήσει σε ελεύθερες εκλογές./ibna