Βούτσης- Ντιμιτρόφ: Βρεθήκαμε στην σωστή πλευρά της ιστορίας 

Βούτσης- Ντιμιτρόφ: Βρεθήκαμε στην σωστή πλευρά της ιστορίας 

Τον Πρόεδρο της Ελληνικής Βουλής Νίκο Βούτση είχε την ευκαιρία να συναντήσει ο υπουργός εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Νικολά Ντιμιτρόφ, με τους δύο άνδρες να υπογραμμίζουν την σημασία της εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών και τις ευκαρίες συνεργασίας που αυτή ανοίγει. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε για τους τομείς της οικονομίας, της ενέργειας όσο και στα θέματα της ασφάλειας στη περιοχή.

Μάλιστα Βούτσης και Ντιμιτρόφ συμφώνησαν ότι η επικείμενη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην πόλη των Σκοπίων  θα επιταχύνει και θα ενισχύσει περαιτέρω τη συνεργασία των δύο χώρων. Σημειώνεται ότι ο υπουργός εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας βρίσκεται στην Ελλάδα για δυο ημέρες, προκειμένου να συμμετάσχει σε διεθνές επιστημονικό συνέδριο που διοργανώνει το Πανεπιστήμιο Πειραιά.

“Δημιουργούμε ένα μέλλον στενών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, θέτουμε τα θεμέλιά τους και προσωπικά δεν θα ησυχάσω ποτέ αν δεν πείσω όλους όσοι αντιδρούν ότι αυτό που κάναμε ήταν το σωστό”, δήλωσε ο Νικολά Ντιμιτρόφ που τόνισε ότι οι δυο ηγεσίες βρέθηκαν στην σωστή πλευρά της ιστορίας.

“Χρειάζεται η ΕΕ συμμαχίες. Ξεκλειδώσαμε την ειρήνη και στις δύο πλευρές. Αυτό είναι το σωστό και για τα δύο έθνη μας. Δεν μπορεί να είσαι γείτονας με μία χώρα και να μην τη σέβεσαι”, πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι η Συμφωνία έδωσε τέλος σε προκαταλήψεις, ταμπού και στερεότυπα. “Καταφέραμε να δημιουργήσουμε μία μικρή Ευρώπη στα Βαλκάνια”, είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο Ν. Βούτσης μίλησε για μια μεγάλη εκκρεμότητα στις διεθνείς σχέσεις που κλείνει με την Συμφωνία.  Υπογράμμισε δε πως είναι ιδιαίτερα σημαντικό οι δύο χώρες να μπουν στη διαδικασία επιτάχυνσης της εφαρμογής όλων των προνοιών  που περιλαμβάνει η Συμφωνία των Πρεσπών, ώστε να αρθούν και όλες οι εύλογες ενστάσεις που υπάρχουν.

Χαρακτήρισε μάλιστα την Συμφωνία ένα διεθνές υπόδειγμα, απέναντι στις ασύμμετρες απειλές της εποχής. “Πρέπει όλα τα προβλήματα να επιλύονται, βάσει πάντα του διεθνούς δικαίου και να μην αφήνουμε να δημιουργούνται χάσματα”, σημείωσε. Επιπλέον, εκτίμησε ότι μπορεί άμεσα να συγκροτηθεί Κοινοβουλευτική Επιτροπή Φιλία μεταξύ των δύο χωρών αλλά και να γίνουν σημαντικά  βήματα που αφορούν τις προσπάθειες για ολοκλήρωση της εισόδου της γείτονος χώρας στο ΝΑΤΟ, όπως και την εισδοχή της -μαζί με άλλες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων- στην ΕΕ.

Στο μεταξύ βουλευτής του ακροδεξιού κόμματος της χρυσής αυγής επιχείρησε να δημιουργήσει επεισόδιο έξω από το γραφείο του προέδρου της βουλής κατά την διάρκεια της συνάντησης με τον Ν. Ντιμιτρόφ, φωνάζοντας: “Η Μακεδονία είναι Ελληνική”./ibna