Αποχωρεί από το ΥΠΟΙΚ της Κύπρου ο Χάρης Γεωργιάδης στο τέλος της χρονιάς

Αποχωρεί από το ΥΠΟΙΚ της Κύπρου ο Χάρης Γεωργιάδης στο τέλος της χρονιάς

Αντιδράσεις από τα κόμματα που εξακολουθούν να ζητούν την παραίτησή του

του Μιχάλη Μιχαήλ

Την απόφασή του να ολοκληρώσει τη θητεία του στη θέση του Υπουργού Οικονομικών στο τέλος του 2019 ανακοίνωσε ο Χάρης Γεωργιάδης, χωρίς ωστόσο να αποδεχθεί τις ευθύνες που του καταλογίζει η Ερευνητική Επιτροπή για την κατάρρευση του Συνεργατισμού. Αυτό δήλωσε ο ίδιος σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε για το θέμα, μετά το υπουργικό συμβούλιο που έλαβε χώρα στο προεδρικό μέγαρο της Λευκωσίας. Ως τη συνέντευξη αυτή, ήταν έντονη η φημολογία την ενδεχόμενη παραίτηση του κ. Γεωργιάδη.

«Έχω συζητήσει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι θα συνεχίσω στο ΥΠΟΙΚ μέχρι το τέλος του έτους. Θεωρώ πως η συμπλήρωση σχεδόν 7 χρόνων στο ΥΠΟΙΚ είναι υπέρ αρκετή για κάθε άνθρωπο που ανέλαβε μια ευθύνη να βοηθήσει στα δύσκολα», είπε. Χαρακτήρισε δε τα συμπεράσματα της Ερευνητικής Επιτροπής ως «λανθασμένα και άδικα», προσθέτοντας όμως ότι η αποχώρησή του δεν επισπεύδεται λόγω της έκθεσης.

«Έχω πετύχει πλείστα όσα είχα καθορίσει ως δικούς μου στόχους και όσα είχαν καθοριστεί ως στόχοι της κυβέρνησης, Κανένας δεν υπηρετεί από εμάς σε μόνιμη βάση. Ήδη είμαι ο μακροβιότερος ΥΠΟΙΚ στην ευρωζώνη…Στο τέλος του χρόνου ένας κύκλος θα φτάσει στο τέλος του», είπε, προσθέτοντας ακόμη ότι παρέτεινε την παραμονή του στο υπουργικό θώκο λόγω των εξελίξεων του Συνεργατισμού.

Η Επιτροπή σύγχυσε τη βιωσιμότητα με την ανάγκη κεφαλαίων

Στη μακροσκελή συνέντευξή του, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως η βασική θέση της Επιτροπής θα μπορούσε να συνοψιστεί στο ότι υπήρχαν και στο παρελθόν προβλήματα, όμως το 2013 ο Συνεργατισμός λόγω της κρατικής στήριξης κατέστη βιώσιμος, δεν έπρεπε συνεπώς ποτέ ξανά να χρειαστεί νέα κεφάλαια, αλλά απέτυχε το Διοικητικό Συμβούλιο να διαχειριστεί και να μειώσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (ΜΕΔ) επειδή ήταν ανίκανο και ακατάλληλο και έτσι η Τράπεζα κατέρρευσε και γι’ αυτό ευθύνεται ο ΥΠΟΙΚ. Απαντώντας στη θέση αυτή, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως η πραγματικότητα είναι πως σε σε ολόκληρη την Ευρώπη και κυρίως σε τράπεζες, όπως ο Συνεργατισμός που ήταν βεβαρημένες με ΜΕΔ, υπήρξαν διαδοχικές αυξήσεις κεφαλαίου διότι ακριβώς τα εποπτικά δεδομένα συνεχώς μεταβάλλονται.

Υπέδειξε ότι αυτό συνέβη και στην Ισπανία και στην Ελλάδα αλλά και στην Κύπρο, όπως έγινε στην περίπτωση της Τράπεζας Κύπρου που προχώρησε σε αύξηση κεφαλαίου 1 δις μετά το κούρεμα, αλλά και στην Ελληνική, στη οποία η αύξηση κεφαλαίου που ολοκληρώθηκε σήμερα ήταν η τρίτη διαδοχική. Ο κ. Γεωργιάδης είπε πως η Ερευνητική Επιτροπή «αγνοεί πως άλλο η βιωσιμότητα και άλλο η προσαρμογή στα εποπτικά δεδομένα που δεν παραμένουν στατικά» και σημείωσε πως η κρατική στήριξη του 2013 απέτρεψε το κούρεμα, διασφάλισε την επάρκεια βάση τα εποπτικά δεδομένα εκείνης της περιόδου, αλλά στη συνέχεια δημιουργήθηκε η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ένωση, ανέβηκε και συνεχώς ανεβαίνει ο εποπτικός δείκτης και συνεπώς ήταν αναπόφευκτο πως και για τον Συνεργατισμό οι απαιτήσεις για καινούργια κεφάλαια.
«Αυτό το δεδομένο συνεπώς η Ερευνητική Επιτροπή το αγνοεί, όπως ήταν το βασικό δεδομένου που καθόρισε τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί εκ μέρους της κυβέρνησης», τόνισε.

Τι λένε τα κόμματα

Με το θέμα της παραίτησης εν πρώτοις και κατόπιν της αποχώρησης Χάρη Γεωργιάδη από το ΥΠΟΙΚ ασχολήθηκαν ενδελεχώς έτσι κι αλλιώς το τελευταίο διάστημα όλα τα κυπριακά κόμματα. Ανακοινώσεις ακολούθησαν και μετά που ο ΥΠΟΙΚ έκανε γνωστές τις προθέσεις του.

«Η εξαγγελία του κ. Χάρη Γεωργιάδη, ότι θα είναι Υπουργός Οικονομικών μέχρι το τέλος του χρόνου, δεν συνιστά σε καμία περίπτωση ανάληψη πολιτικής ευθύνης για την κατάρρευση του Συνεργατισμού και υποβολή παραίτησης. Για το Δημοκρατικό Κόμμα, η παραίτηση του Υπουργού Οικονομικών είναι επιβεβλημένη. Η παραμονή του, έστω και μέχρι το τέλος του έτους, ελλοχεύει σοβαρούς κινδύνους πρόκλησης πολιτικής αστάθειας, πλήττει την αξιοπιστία της χώρας και εντείνει την ανησυχία ότι αυτή η κυβέρνηση αδυνατεί να διαχειριστεί τα σοβαρά προβλήματα που αφορούν το κυπριακό τραπεζικό σύστημα και την οικονομία ολόκληρη» τόνισε το ΔΗΚΟ.

«Πέρα από τις πολιτικές ευθύνες του κ.Χάρη Γεωργιάδη που οφείλει να παραιτηθεί σύμφωνα με τα συμπεράσματα του πορίσματος, η στάση του Προέδρου και ο απαξιωτικός τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει το πόρισμα  και τα μέλη της ανεξάρτητης ερευνητικής επιτροπής δεν τιμούν τον θεσμό που υπηρετεί. Όσοι βέβαια ζητούν ανάληψη ευθυνών θα πρέπει να διαβάσουν καλά ολόκληρο το πόρισμα και όχι τα σημεία που του συμφέρει. Πολιτικές ευθύνες έχουν και τα κόμματα ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ γιατί εκμεταλλεύτηκαν τον Συνεργατισμό για να εξυπηρετήσουν τα μικροπολιτικά συμφέροντα.  Η Συμμαχία Πολιτών σέβεται απόλυτα όλα τα συμπεράσματά του πορίσματος. Αν όσοι ευθύνονται δεν αναλάβουν τις πολιτικές τους ευθύνες τότε είναι στα χέρια των πολιτών με την ψήφο τους να τους τις αποδώσουν» τόνισε από την πλευρά της η Συμμαχία Πολιτών./ibna