Το Κοσσυφοπέδιο αντιδρά μετά τις απειλές της Σερβίας αναφορικά με τη Βόρεια Μιτρόβιτσα

Το Κοσσυφοπέδιο αντιδρά μετά τις απειλές της Σερβίας αναφορικά με τη Βόρεια Μιτρόβιτσα

Έχουν περάσει πάνω από τρεις μήνες που ο διάλογος για την εξομάλυνση των συνομιλιών μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας έχει ανασταλεί λόγω της απόφασης που έλαβε η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου να εφαρμόσει την επιβολή δασμών στις εισαγωγές σερβικών προϊόντων.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Ivica Dacic, θεωρεί επικίνδυνες τις πολιτικές που ακολουθεί η κυβέρνηση στην Πρίστινα με τους Σέρβους στο Κοσσυφοπέδιο.

Έχει εκδώσει μια απειλή εναντίον του ΝΑΤΟ, δηλώνοντας ότι η Σερβία θα παρέμβει στη Βόρεια Μιτρόβιτσα εάν δεχθούν επίθεση Σέρβοι.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Hashim Thaci δήλωσε ότι το Κοσσυφοπέδιο θα αντιδράσει ενάντια σε οποιαδήποτε πιθανή δράση που θα αναλάβει η Σερβία.

«Είμαι ο ανώτατος διοικητής της FSK. Το Κοσσυφοπέδιο θα απαντήσει σε τυχόν απειλές που κάνει η Σερβία. Ο στρατός και η αστυνομία θα αντιδράσουν. Θα κάνουμε τα πάντα για να προστατέψουμε την ακεραιότητα και την ανεξαρτησία μας. Η διαίρεση του Κοσσυφοπεδίου είναι παλιά ιδέα της Σερβίας. Δεν θα συμβεί ποτέ», είπε ο Thaci.

Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Κόμματος του Κοσσυφοπεδίου, Avdullah Hoti, δήλωσε ότι δεν λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις απειλές της Σερβίας.

«Κάθε μέρα ακούμε απειλές από τη Σερβία. Η πιο πρόσφατη απειλή είναι αυτή που έκανε ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας όταν είπε ότι η Σερβία θα επέμβει στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου. Αυτές οι απειλές δεν πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη», δήλωσε ο Hoti.

Πρόσθεσε ότι αυτή η απειλητική γλώσσα δείχνει ότι οι δύο χώρες απέχουν πολύ από την επίτευξη συμφωνίας.

«Αυτή η γλώσσα πρέπει να σταματήσει και η ΕΕ πρέπει να αντιδράσει», δήλωσε ο Hoti.

Εν τω μεταξύ, η διεθνής κοινότητα κάλεσε και τις δύο πλευρές να επαναλάβουν το διάλογο και να επιτύχουν μια τελική και ειρηνική συμφωνία./ibna