Απάντηση της Άγκυρας στις ΗΠΑ για την αναφορά στην απέλαση έξι Τούρκων υπηκόων από το Κοσσυφοπέδιο

Απάντηση της Άγκυρας στις ΗΠΑ για την αναφορά στην απέλαση έξι Τούρκων υπηκόων από το Κοσσυφοπέδιο

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας δημοσίευσε ανακοίνωση την Πέμπτη μετά την έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών για το Κοσσυφοπέδιο, στην οποία η απέλαση έξι Τούρκων υπηκόων από το Κοσσυφοπέδιο πριν από ένα χρόνο ήταν μεταξύ των ευρημάτων.

Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών λέει ότι «επιτυγχάνουμε επιτυχή αποτελέσματα στην καταπολέμηση της επέκτασης της τρομοκρατικής οργάνωσης FETO στο εξωτερικό. Είναι πλέον σαφέστερο από ποτέ ότι ο εν λόγω οργανισμός αποτελεί πραγματική απειλή όχι μόνο για την Τουρκία, αλλά και για εκείνες τις χώρες στις οποίες λειτουργεί αυτή η οργάνωση».

Η δήλωση τονίζει επίσης ότι ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας και το Πακιστάν έχουν ανακηρύξει το FETO ως τρομοκρατική οργάνωση. «Τα σχολεία που χρηματοδοτούνται από το FETO έχουν κλείσει σε περισσότερες από 20 χώρες του κόσμου. Πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των χωρών των Βαλκανίων, έχουν απαγορεύσει το FETO από το έδαφός τους».

Σύμφωνα με το τουρκικό Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, “όλες αυτές οι διαδικασίες συμμορφώνονται με τους νόμους των χωρών στις οποίες εφαρμόζονται και με το διεθνές δίκαιο”.

Τη Δευτέρα, η αμερικανική πρεσβεία στην Πρίστινα δήλωσε ότι η πολιτική πίεση στην ασφάλεια είναι μια εξωφρενική παραβίαση των δημοκρατικών αξιών, αναφερόμενη στη επιχείρηση που οδήγησε στην απέλαση έξι Τούρκων υπηκόων πριν από ένα χρόνο.

Στο δελτίο τύπου, η αμερικανική πρεσβεία δήλωσε ότι «ήταν σχεδόν πριν από ένα χρόνο όταν το Κοσσυφοπέδιο απέλασε έξι Τούρκους πολίτες ως εικαζόμενες απειλές για την εθνική ασφάλεια χωρίς τη δέουσα διαδικασία. Ήμασταν ικανοποιημένοι με την ίδρυση μιας κοινοβουλευτικής επιτροπής έρευνας, η οποία εξέθεσε νομικές παραβιάσεις σχετικά με το περιστατικό, παρά τις προσπάθειες αποτροπής του έργου της. Τα πορίσματα της επιτροπής, τα οποία υποδηλώνουν 31 νομικές ή διαδικαστικές παραβιάσεις από την Υπηρεσία Πληροφοριών του Κοσσυφοπεδίου, το Υπουργείο Εσωτερικών και άλλα θεσμικά όργανα, εγείρουν ανησυχίες σχετικά με την υπέρβαση από υπηρεσίες ασφαλείας κλειδιά, καθώς και την ευαισθησία του τομέα ασφάλειας σε πολιτικές πράξεις χειραγώγησης. Καλούμε τα θεσμικά όργανα του Κοσσυφοπεδίου να διασφαλίσουν πλήρη λογοδοσία για όποιον παραβιάζει το νόμο και να υπενθυμίζουν στους ηγέτες του Κοσσυφοπεδίου ότι τα θεσμικά όργανα ασφαλείας πρέπει να ενεργούν μόνο στο πλαίσιο της συνταγματικής τους εξουσίας, σύμφωνα με το κράτος δικαίου.

Το ζήτημα δεν είναι η φερόμενη ενοχή ή αθωότητα των ατόμων, αλλά η προφανής καταστρατήγηση των νομικών διαδικασιών του Κοσσυφοπεδίου από πολιτικούς του Κοσσυφοπεδίου. Η πολιτική πίεση στον τομέα της ασφάλειας για να σπάσει το δίκαιο του Κοσσυφοπεδίου είναι μια σφοδρή παραβίαση των δημοκρατικών αξιών. Προτρέπουμε την πλήρη διαφάνεια στον τομέα της ασφάλειας και στη διεξαγωγή των εξωτερικών υποθέσεων, προκειμένου να αποφευχθεί η ακατάλληλη παρέμβαση των πολιτικών του Κοσσυφοπεδίου στο μέλλον»./ibna