Ελληνικό ΥΠΕΞ: Η Τουρκία να ακολουθήσει νηφάλια, σύννομη και υπεύθυνη στάση

Ελληνικό ΥΠΕΞ: Η Τουρκία να ακολουθήσει νηφάλια, σύννομη και υπεύθυνη στάση

Με ανακοίνωση του το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζει τις επανειλημμένες παραβιάσεις της εθνικής κυριαρχίας της Ελλάδας των τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών και την προσπάθεια εξίσωσης, από την τουρκική πλευρά, των επιχειρήσεων αναγνώρισης και αναχαίτισης των ελληνικών πολεμικών αεροσκαφών που υπερασπίζονται την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Η προσπάθεια της Τουρκίας να εξισώσει τις πτήσεις τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών που παραβιάζουν την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας με τις επιχειρήσεις αναγνώρισης και αναχαίτισης στις οποίες προβαίνει η ελληνική πολεμική αεροπορία υπερασπιζόμενη την εθνική κυριαρχία, είναι απολύτως απαράδεκτη.

Στρατιωτικά αεροσκάφη της Τουρκίας πραγματοποιούν σχεδόν καθημερινά παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, συμπεριλαμβανομένων και πτήσεων σε χαμηλό ύψος άνωθεν κατοικημένων ελληνικών νησιών. Πρακτική την οποία η Ελλάδα καταδικάζει και καταγγέλλει συστηματικά, τόσο διμερώς όσο και στα αρμόδια διεθνή όργανα.

Η τουρκική ηγεσία θα πρέπει να αντιληφθεί ότι το διεθνές δίκαιο πρέπει να γίνεται σεβαστό από όλους και στο σύνολό του. Η επιλεκτική εφαρμογή των προνοιών του δεν εκθέτει παρά μόνον την ίδια την Τουρκία, ενώ παράλληλα υπονομεύει την περιφερειακή ασφάλεια και τη σταθερότητα. Ως προς το Αιγαίο ειδικότερα, επαναλαμβάνουμε ότι το νομικό καθεστώς του είναι σαφές και πλήρως κατοχυρωμένο από το Διεθνές Δίκαιο, χωρίς περιθώρια αμφισβήτησής του.

Η Τουρκία, σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και υποψήφια χώρα προς ένταξη στην ΕΕ, θα πρέπει να υιοθετήσει τη νηφάλια, σύννομη και υπεύθυνη στάση της Ελλάδος, προάγοντας τις σχέσεις καλής γειτονίας, προς όφελος της ιδίας, αλλά και της περιοχής ευρύτερα»./ΙΒΝΑ