Θα είναι επιτυχείς οι προεδρικές εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία;

Θα είναι επιτυχείς οι προεδρικές εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία;

Πραγματοποιούνται συζητήσεις στη Βόρεια Μακεδονία σχετικά με το εάν οι προεδρικές εκλογές που θα λάβουν χώρα στις 21 Απριλίου θα είναι επιτυχείς ή όχι.

Εάν η προσέλευση στις εκλογές αυτές είναι μικρότερη από 40%, τότε αυτές οι εκλογές θα αποτύχουν και μια προσωρινή κυβέρνηση θα πρέπει να διεξαγάγει άλλες προεδρικές εκλογές μαζί με βουλευτικές.

Ο πολιτικός αναλυτής Zoran Ivanov λέει ότι θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί το ελάχιστο ποσοστό συμμετοχής, επειδή οι άνθρωποι δεν έχουν πραγματικά κίνητρα να ψηφίσουν.

«Οι άνθρωποι πρέπει να νιώσουν κίνητρα να ψηφίσουν. Σε αυτή τη χώρα έχουμε μια κατάσταση λήθαργου όπου το Σύνταγμα τροποποιείται χωρίς συναίνεση και με μυστικές συμφωνίες», λέει ο Ivanov.

Ωστόσο, υπάρχουν και άλλοι που αισθάνονται πιο αισιόδοξοι για το γεγονός ότι θα επιτευχθεί η ελάχιστη προσέλευση.

«Αναμένω ότι θα επιτευχθεί η ελάχιστη προσέλευση και ότι ο πρόεδρος θα εκλεγεί στη δεύτερη φάση. Ωστόσο, περιμένω πολλές εκπλήξεις στις εκλογές αυτές”, λέει ο πρώην ομιλητής του κοινοβουλίου, Stojan Andov.

Προκειμένου αυτές οι εκλογές να είναι έγκυρες, πρέπει να υπάρχει τουλάχιστον 40% συμμετοχή. Στις 21 Απριλίου 1,8 εκατομμύρια ψηφοφόροι στη Βόρεια Μακεδονία θα πρέπει να επιλέξουν μεταξύ των τριών υποψηφίων που θα διεξαχθούν στις εκλογές αυτές: Τον Stevo Pendarovski από τον κυβερνών συνασπισμό, την Gordana Siljanovska από την αξιωματική αντιπολίτευση και ο Blerim Reka από την αλβανική αντιπολίτευση./ibna