Ανατροπή στην Ανατολική Μεσόγειο για τον East Med

Ανατροπή στην Ανατολική Μεσόγειο για τον East Med

Νέα δεδομένα διαμορφώνονται στην Ανατολική Μεσόγειο μετά την απόφαση της Αιγύπτου να στηρίξει το επενδυτικό σχέδιο του αγωγού φυσικού αερίου East Med που προωθεί η Ελλάδα, το Ισραήλ και η Κύπρος.

Την ίδια στιγμή, με την παρότρυνση της Ουάσινγκτον, φαίνεται πως καταβάλλεται προσπάθεια στο σχήμα να εμπλακεί και ο ιδιωτικός τομέας, δηλαδή οι εταιρείες που προωθούν τον εν λόγω αγωγό, η ελληνική ΔΕΠΑ, η ιταλική Edison, και η αμερικανική ExxonMobil.

Σημειωτέον ότι η ExxonMobil με την Total και τα ΕΛΠΕ έχουν αναδειχθεί ως επιλεγέντες αιτούντες για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές Δυτικά και ΝΔ της Κρήτης.

Βεβαίως η κατασκευή του East Med είναι ένα εξαιρετικά πολύπλοκο έργο το οποίο για ορισμένους είναι έως και αδύνατο να γίνει, καθώς, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, ο αγωγός 1.900 χλμ. θα είναι βυθισμένος σε πολύ μεγάλα βάθη και γι’ αυτό έχει πολλές δύσκολες τεχνικές λεπτομέρειες.

Η ισραηλινή κυβέρνηση φαίνεται ωστόσο αποφασισμένη να προχωρήσει το μεγάλο αυτό έργο το οποίο έχει προϋπολογισμό 6-7 δις ευρώ και το οποίο αναμένεται να μεταφέρει φυσικό αέριο από τα μεγάλα κοιτάσματα που έχουν βρεθεί στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω Κύπρου και Ελλάδας στην Ευρώπη.

Υπενθυμίζεται ότι ο αγωγός East Med έχει ενταχθεί στον Κατάλογο των Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος (Projects of Common Interest – PCIs) της Ε.Ε., το 2013.

Βάσει του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 347/2013, η συμμετοχή του σε αυτόν ανανεώθηκε το 2015.

Την ίδια χρονιά ξεκίνησε η συγχρηματοδότηση του από την Ε.Ε. για την Δράση «Eastern Mediterranean Νatural Gas Pipeline – Pre-Feed Studies».

Η σχεδιαζόμενη δυναμικότητα του αγωγού είναι 10 δισ. κυβ. μέτρα φυσικού αερίου ετησίως, με δυνατότητα να ανέλθει στα 16 δισ. κυβ. μέτρα φυσικού αερίου./ΙΒΝΑ