Υπουργός Εξωτερικών: Η Βουλγαρία θα συνεχίσει να υποστηρίζει τους πρόσφυγες στις γειτονικές χώρες της Συρίας

Υπουργός Εξωτερικών: Η Βουλγαρία θα συνεχίσει να υποστηρίζει τους πρόσφυγες στις γειτονικές χώρες της Συρίας

Η Yπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Ekaterina Zaharieva, δεσμεύτηκε ότι η χώρα της θα συνεχίζει να υποστηρίζει τους πρόσφυγες από τον πόλεμο στη Συρία, δηλώνοντας ότι η Βουλγαρία θα συνεισφέρει σχεδόν 3,2 εκατομμύρια ευρώ προς το μηχανισμό της ΕΕ για τους Πρόσφυγες στην Τουρκία.

Επιπλέον, η Βουλγαρία δεσμεύτηκε να παράσχει 150 000 ευρώ το 2019 μέσω του γραφείου του ΟΗΕ για το Συντονισμό των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων και του Ταμείου του ΟΗΕ για τον Πληθυσμό.

Τα εν λόγω κονδύλια θα διατεθούν για τη στήριξη δραστηριοτήτων που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση της καταστροφικής ανθρωπιστικής κατάστασης στη Συρία.

Η Zaharieva μίλησε στις 14 Μαρτίου κατά την Τρίτη Διάσκεψη των Βρυξελλών αναφερόμενη στο θέμα: «Υποστηρίζοντας το μέλλον της Συρίας και της περιοχής».

«Ο χρόνος είναι ένας πόρος που μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε για οικοδόμηση είτε για κατεδάφιση. Είναι καιρός να τερματίσουμε τη στρατιωτική δράση στη Συρία και να επικεντρωθούμε στις προσπάθειες για την επίτευξη μόνιμης ειρήνης. Είναι καιρός να θέσουμε τέλος στην ατιμωρησία και να διασφαλίσουμε ότι οι δράστες των φρικτών θηριωδιών σε αυτή τη χώρα θα έρθουν αντιμέτωποι με τη δικαιοσύνη. Το χρωστάμε στον λαό της Συρίας, στους αθώους πολίτες που έχασαν τη ζωή τους και στους ανθρώπους που χρειάζονται βοήθεια», δήλωσε η Zaharieva στη διάσκεψη, της οποίας την προεδρία έχουν από κοινού τα Ηνωμένα Έθνη και την ΕΕ.

Ανέφερε ότι τα τελευταία εννέα χρόνια, μια ολόκληρη χώρα καταστράφηκε, περισσότεροι από 400.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν, ενώ υπήρξαν περισσότεροι από 5.6 εκατομμύρια Σύριοι πρόσφυγες και 6.6 εκατομμύρια εκτοπισμένοι στο εσωτερικό.

Σήμερα, το 80% των Σύριων ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και περίπου 11,7 εκατομμύρια Σύριοι εξαρτώνται από την ανθρωπιστική βοήθεια, δήλωσε η Zaharieva.

«Η σύγκρουση στη Συρία πλήττει σοβαρά τόσο τις γειτονικές χώρες όσο και την περιοχή στο σύνολό της και εκτιμούμε τις προσπάθειες των χωρών υποδοχής να απαλύνουν τον πόνο των προσφύγων», ανέφερε.

Η διεθνής κοινότητα και η ΕΕ θα συνεχίσουν να δεσμεύονται για τη βελτίωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Συρία, αλλά αυτό πρέπει να συμβαδίζει με την αποκατάσταση της πολιτικής διαδικασίας της χώρας, δήλωσε η Zaharieva./ibna