Γιατί “πέφτουν” τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων παρά τις καθυστερήσεις;

Γιατί “πέφτουν” τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων παρά τις καθυστερήσεις;

Οι αγορές φαίνεται ότι έχουν πειστεί τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας και δε δίνουν σημασία ούτε στη μικρή καθυστέρηση καταβολής του 1 δισ. Ευρώ από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών, ούτε στην πρόσφατη κριτική του ΔΝΤ σε μερικά σημεία της ελληνικής οικονομίας.

Είναι δε χαρακτηριστικό πως η ομολογιακή αγορά της Ελλάδας, σημειώνει πτωτική τάση σε όλη την καμπύλη της παρά την πρόσφατη απόφαση του Eurogroup να μεταφέρει τη συζήτηση για την αποδέσμευση των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFAs/SMPs) για τις 5 Απριλίου.

Επομένως, δε δίνουν σημασία στις πρόσκαιρες καθυστερήσεις, όπως φάνηκε από το χθεσινό Eurogroup. Άλλωστε, πέραν της ρύθμισης χρέους και των καλυμμένων χρηματοδοτικών μας αναγκών, έχουμε αντλήσει ήδη μέσα στο πρώτο τρίμηνο το 71% των χρημάτων που σχεδιάζαμε να καλύψουμε ετησίως από τις αγορές.

Θετικό μομέντουμ

Από εκεί και πέρα. το θετικό μομέντουμ για την ελληνική οικονομία, κατέδειξαν και οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι στο πρόσφατο Eurogroup, αλλά και η πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ που είναι η πρώτη μετά την έξοδό της Ελλάδας από το πρόγραμμα. Ανεξαρτήτως της κριτικής που ασκεί η έκθεση του ΔΝΤ σε διάφορους τομείς, κυρίως, επί πολιτικών αποφάσεων, όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού που δεν επηρεάζουν τις αγορές, σημειώνει ωστόσο τη πολύ θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας, επισημαίνοντας ότι το χρέος της Ελλάδας είναι βιώσιμο για την επόμενη 10ετία, γεγονός που συμπιέζει την καμπύλη επιτοκίων προς τα κάτω.

Ιδιαιτέρως σημαντικά είναι και τα όσα θετικά καταγράφει το Ταμείο για την ελληνική οικονομία, όπως η εξάλειψη των χρόνιων ελλειμμάτων, η βελτίωση της εξωτερικής θέσης της Ελλάδας, η διεύρυνση της οικονομικής ανάκαμψης, η μείωση της ανεργίας και αύξηση των ιδιωτικών καταθέσεων

“Μαξιλάρι”

Από εκεί και πέρα, τα διαθέσιμα της κυβέρνησης υπολογίζονται σε περίπου 30 δισ. Ευρώ (16% του ΑΕΠ, 101% των 2019 πληρωμών εξυπηρέτησης του χρέους) από το τέλος του 2018.Αυτό είναι σημαντικά υψηλότερο από ό, τι σε άλλες χώρες της Ε.Ε. κατά την έξοδο από το πρόγραμμα και παρέχει ευελιξία όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα των πρόσθετων εκδόσεων της αγοράς.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της γραμμής βάσης, το αποθεματικό θα επέτρεπε στην κυβέρνηση να εξυπηρετήσει το χρέος της μέχρι τα τέλη του 2022 χωρίς περαιτέρω χρηματοδότηση της αγοράς, εάν χρειαστεί./ibna