Με το κυπριακό ανά χείρας ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας στην Κύπρο

Με το κυπριακό ανά χείρας ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας στην Κύπρο

Συντονισμός Αθήνας-Λευκωσίας πριν την επίσκεψή του στην Τουρκία και τη συνάντηση με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου

Του Μιχάλη Μιχαήλ

Την πρώτη του επίσκεψη στην Κύπρο αναμένεται να πραγματοποιήσει ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας Γιώργος Κατρούγκαλος μετά την ανάληψη των καθηκόντων του σε μια ιδιαίτερα κομβική στιγμή για το κυπριακό. Ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας είχε όπως μεταδόθηκε συνάντηση στο περιθώριο διάσκεψης για τη Συρία στις Βρυξέλλες με τον ομόλογό του της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Αν και δεν έγινε γνωστό το πλήρες περιεχόμενο αυτής, θεωρείται πως έλαβε χώρα ως το πρώτο βήμα μεταξύ των δυο χωρών, με το επόμενο να είναι προγραμματισμένο για τις 21 Μαρτίου στην Αττάλεια. Αυτά έρχονται ως τα επόμενα στο πλαίσιο Ελλάδας-Τουρκίας και των όσων είχαν δηλώσεις για τις διμερείς σχέσεις ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

Για τη Λευκωσία οι κινήσεις αυτές εκ μέρους της ελλαδικής διπλωματίας σηματοδοτούν την έναρξη της όποιας κινητικότητας στο κυπριακό, σε μια περίοδο που άπαντες περιμένουν και από την απεσταλμένη των ΗΕ Τζέιν Λουτ, τις δικές της κινήσεις για τη σύνταξη των όρων αναφοράς. Ως τότε, με την κάθοδο της τελευταίας να αναμένεται εντός του επόμενου διαστήματος στην Κύπρο, το ζητούμενο παραμένει η σταση της Τουρκίας.

Ασφάλεια-εγγυήσεις

Σε αυτά τα δυο θέματα που αποτελούν την εξωτερική πτυχή του κυπριακού, η Λευκωσία αλλά και ο διεθνής παράγοντας, θέλουν να εξακριβώσουν που στέκει η Άγκυρα. Ελλάδα και Τουρκία είχαν συμφωνήσει μετά την επίσκεψη του κ. Τσίπρα στην Άγκυρα να σχηματιστεί ένας προπαρασκευαστικός διάλογος για το ζήτημα της εξωτερικής πτυχής του κυπριακού. Της ασφάλειας και των εγγυήσεων δηλαδή.

Ο οποίος, υπενθυμίζεται, υπήρξε η αιτία κατάρρευσης των συνομιλιών στο Κρανς Μοντάνα, της Ελβετίας με τον κ. Τσαβούσογλου στο περιβόητο πια τελευταίο δείπνο της 6ης Ιουλίου 2017 να δηλώνει ως προς την αποχώρηση στρατευμάτων από την Κύπρο ότι η Τουρκία θα είναι «ευέλικτη».

Αυτή την «ευελιξία» θέλει η ελλαδική και κυπριακή διπλωματία να αποκρυσταλλώσει τώρα και η επόμενη στάση του Έλληνα ΥΠΕΞ στην Τουρκία θα είναι ακριβώς κομβική ως προς αυτό. Ερώτημα πάντως παραμένει αν με την κάθοδό του στη Λευκωσία μεταφέρει και κάποιο μήνυμα από την τουρκική διπλωματία ο κ. Κατρούγκαλος ή όχι.

Συντονισμός και στο βάθος ενεργειακά

Ελλάδα και Κύπρος παραδοσιακά καταφεύγουν στον από κοινού συντονισμό πριν από ανάλογες επισκέψεις στην Τουρκία, ώστε να μεταφέρονται μετά βεβαιότητας όλα τα απαραίτητα μηνύματα.

Τα δικά της μηνύματα από την τουρκική διπλωματία τα έλαβε και η κ. Λουτ μετά την επίσκεψή της στην Άγκυρα και τη συνάντηση με τον κ. Τσαβούσογλου. Εξού και το μεγάλο ενδιαφέρον για την επόμενη κάθοδό της στην Κύπρο εφόσον δεν αποκλείεται να συμπέσει με την επίσκεψη Κατρούγκαλου στην Άγκυρα. Τα στοιχεία και οι πληροφορίες που αναμένονται και από τις δυο πλευρές, θα καθορίσουν εν πολλοίς και τη συνέχεια στο κυπριακό.

Δεδομένο είναι πως η κ. Λουτ θα προσπαθήσει να γεφυρώσει τις διαφορές ανάμεσα στις πλευρές στην Κύπρο ως προς τους όρους αναφοράς. Ο κ. Τσαβούσογλου είχε κάνει λόγο για την πολιτική ισότητα ως εκ των ουκ άνευ θεμάτων, άρα  θα είναι και αυτός, προς ικανοποίηση της τ/κ πλευράς, ένας εκ των παραγόντων που θα κρίνουν πολλά. Την ίδια ώρα όμως που ξετυλίγεται αυτός ο διπλωματικός μύτος, εξελίξεις καταγράφονται και στα ενεργειακά, εφόσον σύμφωνα με αποκαλύψεις του πρακτορείου Reuters, η Exxonmobil ενδιαφέρεται για κοίτασμα σε ισραηλινό τεμάχιο. Αν και εφόσον η παρουσία της αμερικανικής εταιρείας σε πιο μόνιμη βάση στην Ανατολική Μεσόγειο καταστεί πραγματικότητα, νοουμένων και των πρόσφατων ανακοινώσεων για τα ευρήματα στην κυπριακή ΑΟΖ, το ερώτημα που μπαίνει είναι το τι θα κάνει η Τουρκία που απειλεί ευθέως με γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ το επόμενο διάστημα.

Και δη καθώς όλα τα προαναφερόμενα δεδομένα για το κυπριακό θα βρίσκονται σε εξέλιξη και δύναται σαφώς να επηρεάσουν αλλά και να επηρεαστούν από τα τεκταινόμενα./ibna