Ο λόγος στην επόμενη βουλή για την Συνταγματική αναθεώρηση

Ο λόγος στην επόμενη βουλή για την Συνταγματική αναθεώρηση

Η ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης της συνταγματικής αναθεώρησης σήμερα στο ελληνικό κοινοβούλιο κλείνει μια από τις σημαντικές προτεραιότητες που έχει θέσει η κυβέρνηση Τσίπρα. Χωρίς να λείψουν οι εντάσεις και οι αντιπαραθέσεις, ιδίως για τον τρόπο εκλογής του προέδρου της Δημοκρατίας, την θρησκευτική ουδετερότητα του κράτους και τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, οι βουλευτές ενέκριναν τα άρθρα που θα τεθούν προς αναθεώρηση στην επόμενη βουλή, που έχει τον τελικό λόγο. Τα τελικά αποτελέσματα της ψηφοφορίας θα γίνουν γνωστά αργά απόψε.

Καταγγελίες Τσίπρα για μεθοδεύσεις Μητσοτάκη με το Σύνταγμα

Με τον Έλληνα πρωθυπουργό να κάνει λόγο για μια ευκαιρία σημαντικών προοδευτικών θεσμικών τομών που θα αφήσουν το αποτύπωμα της αριστεράς και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μιλά για μια χαμένη ευκαιρία, τα πάντα θα κριθούν από την σύσταση της επόμενης κυβέρνησης. Άλλωστε την κατεύθυνση και το περιεχόμενο των αναθεωρητέων άρθρων θα το αποφασίσει η επόμενη βουλή.

Μάλιστα ο Αλ. Τσίπρας κατήγγειλε την Νέα Δημοκρατία μεθόδευσε ώστε να μην περάσει με απλή πλειοψηφία στην επόμενη Βουλή η μη παραγραφή για το παράπτωμα δωροδοκίας υπουργών, τονίζοντας εμμέσως ότι αυτό αποσκοπεί στο να παραγραφούν αδικήματα που έχουν διαπράξει στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο παρελθόν.

Παράλληλα  έκανε λόγο για “πολιτικό καιροσκοπισμό” όσον αφορά την πρόταση της Ν.Δ. ο πρόεδρος της Δημοκρατίας να μπορεί να εκλεγεί με απλή πλειοψηφία 151 βουλευτών μετά από δυο αποτυχημένες προσπάθειες να συγκεντρωθούν 180. “Δεν θα κερδίσετε τις επόμενες εκλογές”, είπε αναφερόμενος στον Κ. Μητσοτάκη.

Ολέθριες προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ο Μητσοτάκης

Από την πλευρά του ο αρχηγός της Ν.Δ. χαρακτήρισε “ολέθριες” τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, όπως η καθιέρωση της απλής αναλογικής και η αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής. Επιπλέον, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν συμφώνησε στην αναθεώρηση του άθρου 16 που θα άνοιγε τον δρόμο για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων.

Η προστασία της πρώτης κατοικίας που ξεκλειδώνει την εκταμίευση του 1 δισ.

Την ίδια στιγμή στην Αθήνα το ενδιαφέρον είναι στραμμένο στις διεργασίες για την οριστικοποίηση του νέου πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας, που αποτελεί και την προϋπόθεση προκειμένου να “ξεμπλοκάρει” η εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ από τις επιστροφές των κερδών των Ελληνικών ομολόγων.  Ημερομηνίες “σταθμοί” για την Ελληνική κυβέρνηση είναι η 25η Μαρτίου και η συνεδρίαση του Euroworking Group καθώς και η συνεδρίαση του Eurogroup στις 5 Απριλίου αλλά και η άτυπη σύνοδος των 19 στο Βουκουρέστι τέλος του Μαρτίου./ΙΒΝΑ