Η Βόρεια Μακεδονία έχει σημειώσει πρόοδο στα μέσα ενημέρωσης και στο δικαστικό σύστημα, λέει το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ

Η Βόρεια Μακεδονία έχει σημειώσει πρόοδο στα μέσα ενημέρωσης και στο δικαστικό σύστημα, λέει το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ δημοσίευσε την έκθεσή του για τα ανθρώπινα δικαιώματα στον κόσμο. Στην έκθεσή του για τη Βόρεια Μακεδονία, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ λέει ότι η διαφθορά παραμένει ένα από τα πιο προβληματικά ζητήματα στη χώρα, ενώ έχει σημειωθεί πρόοδος στα μέσα ενημέρωσης και στο δικαστικό σύστημα.

Έχει γίνει αρνητική αξιολόγηση σχετικά με τη δύσκολη κατάσταση στις φυλακές. Σύμφωνα με την έκθεση, στους κρατούμενους δεν προσφέρονται επαρκείς συνθήκες.

Η έκθεση αναφέρει ότι έχουν σημειωθεί βελτιώσεις στο δικαστικό σύστημα αλλά και εμπόδια όπως η περιορισμένη ανεξαρτησία του δικαστικού συστήματος και οι ανεπαρκείς πόροι για την αποτελεσματικότητα αυτού του συστήματος.

Έχει σημειωθεί επίσης πρόοδος στην ελευθερία του λόγου, ωστόσο υπάρχει ακόμα βία και εκφοβισμός προς τους δημοσιογράφους.

Η έκθεση της 17ης Απριλίου για την χώρα σημείωσε ότι «το κλίμα για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και την ελευθερία της έκφρασης βελτιώθηκε, με πιο ανοιχτό πολιτικό διάλογο και κριτική ενημέρωση από τα ΜΜΕ και ότι υπήρξε μια μείωση της πίεσης προς τους δημοσιογράφους».

Η έκθεση ανέφερε επίσης ότι τα μέσα μαζικής ενημέρωσης παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό πολωμένα σε πολιτικό, εθνοτικό και γλωσσικό επίπεδο και ότι «απέχουν πολύ από το να δρουν ανεξάρτητα από την πολιτική επιρροή», λέει το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ./ibna