Συνάντηση Rama-Zaev, εντατικοποιείται η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών

Συνάντηση Rama-Zaev, εντατικοποιείται η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Zoran Zaev, ήταν στα Τίρανα την Τετάρτη, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης στη χώρα.

Μετά από μια συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών με τον Αλβανό ομόλογό του, οι δύο ανώτατοι αξιωματούχοι έδωσαν κοινή συνέντευξη Τύπου, στην οποία ο Edi Rama ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας για την εφαρμογή του νόμου για τις γλώσσες στη Βόρεια Μακεδονία. Σύμφωνα με τον Rama, η εφαρμογή αυτού του νόμου έχει ανοίξει το δρόμο σε μια πολύ αναγκαία αρμονία σε αυτή τη χώρα.

Από τη μεριά του, ο Zaev ευχαρίστησε την Αλβανία για τη στήριξή της στη χώρα του στη διαδικασία ολοκλήρωσης εισχώρησης στο ΝΑΤΟ, ενώ το 2019 θεωρείται σημαντικό έτος όσον αφορά την ένταξη και των δύο χωρών.

“Είναι πολύ σημαντικό οι δύο χώρες μας να λάβουν πρόσκληση για την έναρξη ενταξιακών συνομιλιών με την ΕΕ και ελπίζουμε ότι θα είμαστε επιτυχείς σε αυτό”.

Εν τω μεταξύ, ο Zaev σχολίασε επίσης τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις στην Αλβανία, φέρνοντας την εμπειρία της χώρας του, όπου οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών είναι πολύ ισχυρές.

Η εμπειρία έχει δείξει ότι ο διάλογος μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης είναι ο δρόμος προς τα εμπρός. Αυτός είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουν όλες οι Βαλκανικές χώρες. Ερχόμαστε εδώ ως φίλοι. Πριν από 21 μήνες ήμουν και στην αντιπολίτευση, αλλά ποτέ δεν έχω πει στα μέλη της ΕΕ ότι είμαστε ενάντια στην έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών. Είμαστε φίλοι σας και θέλουμε μόνο το καλύτερο για εσάς. Μετά τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Rama είμαστε έτοιμοι να εντείνουμε τη συνεργασία”, δήλωσε ο Zaev κατά τη διάρκεια της διάσκεψης.

Και οι δύο πρωθυπουργοί επαίνεσαν την εξαιρετική συνεργασία που έχουν οι δύο χώρες, ενώ δεσμεύτηκαν να την εντείνουν ακόμα περισσότερο./ibna