Προεδρικές εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία: Ο ΟΑΣΕ παρουσιάζει σχέδιο επιτήρησης, σκεπτικισμός της αντιπολίτευσης για δίκαιες και δημοκρατικές εκλογές

Προεδρικές εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία: Ο ΟΑΣΕ παρουσιάζει σχέδιο επιτήρησης, σκεπτικισμός της αντιπολίτευσης για δίκαιες και δημοκρατικές εκλογές

Οι προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν στη Βόρειο Μακεδονία στις 21 Απριλίου και εάν υπάρξει δεύτερος γύρος, θα διεξαχθεί στις 5 Μαΐου. Ωστόσο, η αντιπολίτευση είναι σκεπτικιστή για το δίκαιο και δημοκρατικό χαρακτήρα αυτών των εκλογών.

«Δεν είμαστε σίγουροι αν η κυβέρνηση έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε αυτές οι εκλογές να είναι δίκαιες και δημοκρατικές. Ελπίζουμε ότι στις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση θα βελτιώσει τις αδυναμίες που έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής», δήλωσε ο επικεφαλής του VMRO-DPMNE, Hristijan Mickoski. Εν τω μεταξύ, η αντιπολίτευση στη Βόρεια Μακεδονία δεν αποκλείει το μποϋκοτάζ του δεύτερου γύρου των εκλογών σε περίπτωση παρατυπιών.

Παρόλα αυτά, ο πρωθυπουργός Zoran Zaev δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει την ικανότητα να διεξάγει ελεύθερες και δημοκρατικές εκλογές.

“Πιστεύω ότι όλοι οι πολιτικοί παράγοντες θα συμβάλουν ώστε οι εκλογές αυτές να επιτύχουν τα καλύτερα δυνατά πρότυπα”, δήλωσε ο Zaev.

Εν τω μεταξύ, οι επικείμενες προεδρικές εκλογές θα επιτηρούνται από τον OSCE/ODIHR, ο οποίος θα στείλει 279 παρατηρητές στη χώρα.

«Δεν μας ενδιαφέρει το αποτέλεσμα, αλλά η ποιότητα των εκλογών. Θέλουμε να βλέπουμε όλους να ψηφίζουν ελεύθερα και με διαφάνεια», δήλωσε ο επικεφαλής της αποστολής επιτήρησης, Corin Jonker.

Τρεις είναι οι υποψήφιοι που θα διεκδικήσουν το χρίσμα σ’ αυτές τις προεδρικές εκλογές: Ο Stevo Pendarovski, ο οποίος προτάθηκε από τον κυβερνητικό συνασπισμό, η Gordana Siljanovska Davkova του VMRO-DPMNE και ο Blerim Reka, ανεξάρτητος υποψήφιος που προτάθηκε από την αλβανική αντιπολίτευση της χώρας./ibna