Η Ισπανία υποστηρίζει το διάλογο μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα

Η Ισπανία υποστηρίζει το διάλογο μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα

Η Ισπανία παραμένει αντίθετη με τη μονομερώς διακηρυγμένη ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, αλλά υποστηρίζει τις προσπάθειες του Βελιγραδίου και της Πρίστινα με στόχο την επίτευξη συμβιβαστικής λύσης για τη Σερβική επαρχία, δήλωσε ο Yπουργός Εξωτερικών Josep Borell.

Ο Borell επισκέφθηκε τη Σερβία την Τετάρτη και συναντήθηκε με τον πρόεδρο Aleksandar Vucic, την Πρωθυπουργό Ana Brnabic και τον Υπουργό Εξωτερικών Ivica Dacic.

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου της Προεδρίας, ο Vucic ευχαρίστησε τον Borell για τη «θέση αρχής της Ισπανίας σχετικά με την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου και την ενεργό υποστήριξή της όσον αφορά στην προστασία του ζωτικού κράτους και των εθνικών συμφερόντων της Σερβίας».

Η Σερβία είναι «υπεύθυνη, λογική και προσεχτική ταυτόχρονα», ανέφερε ο Vucic στον Borell, σύμφωνα με τη δήλωση. Ο πρόεδρος υπενθύμισε ότι η Σερβία δεν αντέδρασε αμοιβαία στους φόρους που η Πρίστινα επέβαλε στα σερβικά αγαθά.

Στη συνέντευξη Τύπου με τον Dacic, ο Borell υπογράμμισε ότι δεν μπορούν να συγκριθούν οι «περιπτώσεις» του Κοσσυφοπεδίου και της Καταλονίας «καθώς αυτές οι δύο καταστάσεις δεν σχετίζονται μεταξύ τους».

«Οι εν λόγω συγκρίσεις είναι αβάσιμες, αν και οι υποστηρικτές της ανεξαρτησίας της Καταλονίας αρέσκονται σε αυτές», δήλωσε ο Borell στους δημοσιογράφους.

Ο Dacic ανέφερε ότι οι εκπρόσωποι των «Καταλανών αυτονομιστών» έχουν ανοίξει τα γραφεία τους στο Ζάγκρεμπ, υποσχόμενος ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί στο «Βελιγράδι και τη Σερβία».

Ο Borell πρότεινε στον Dacic ότι η Σερβία θα μπορούσε να ανοίξει προξενείο ή επίτιμο προξενείο στη Βαρκελώνη. «Είναι καλό να έχουμε θεσμούς που θα βοηθήσουν στη βελτίωση των διμερών σχέσεων», εξήγησε ο Ισπανός υπουργός.

Ο Borell συναντήθηκε επίσης με την Πρωθυπουργό, Ana Brnabic, με την οποία συζήτησαν τη διμερή συνεργασία και την «εντατικοποίηση των οικονομικών σχέσεων». Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι οι σχέσεις μεταξύ Ισπανίας και Σερβίας είναι καλές και θα μπορούσαν να βελτιωθούν από την άποψη της αύξηση των εμπορικών συναλλαγών και των νέων ισπανικών επενδύσεων στη Σερβία.

Η πραγματοποίηση άμεσων πτήσεων από το Βελιγράδι στη Μαδρίτη και τη Βαρκελώνη και αντίστροφα θα μπορούσε να αποτελέσει ώθηση για την ταχύτερη ανάπτυξη των διμερών οικονομικών σχέσεων, δήλωσε η Ana Brnabic./ibna