Πονοκέφαλος για τη Λευκωσία η τελωνειακή αναβάθμιση με Τουρκία

Πονοκέφαλος για τη Λευκωσία η τελωνειακή αναβάθμιση με Τουρκία

Μπορεί η έκθεση του ευρωκοινοβουλίου να είναι καταπέλτης αλλά την ίδια ώρα υπάρχουν και θέματα ανοιχτά

Του Μιχάλη Μιχαήλ

Πολλαπλών αναγνώσεων είναι για τη Λευκωσία η έκθεση του ευρωκοινοβουλίου για την Τουρκία. Μπορεί ναι μεν να προκύπτει το πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, παράλληλα να γίνεται έντονη αναφορά τις κυπρογενείς υποχρεώσεις της, αλλά την ίδια ώρα προκαλεί πονοκέφαλο το παράθυρο για την τελωνειακή αναβάθμιση, που αποτελεί κόκκινη γραμμή για τη Λευκωσία.

Μάλιστα οι πληροφορίες λένε πως οι Κύπριοι ευρωβουλευτές δεν έκρυψαν τη δυσαρέσκειά τους όλο το προηγούμενο διάστημα αν και δεν κατέστη τελικά δυνατό να αλλάξει η εν λόγω παράγραφος.

Ελλάδα και Κύπρος

Όσον αφορά τις σχέσεις της Τουρκίας με τους γείτονές της, το ΕΚ καλεί την Τουρκία να εντείνει τις προσπάθειες για επίλυση όλων των διαφορών στη βάση του διεθνούς δικαίου και στο πλαίσιο της καλής γειτονίας, καταδικάζοντας τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου και των θαλάσσιων υδάτων της Ελλάδας και τονίζοντας την ανάγκη άρσης του casusbelli. Ειδική μνεία γίνεται και στην Αγία Σοφία, με τους ευρωβουλευτές να αντιτίθενται σε κάθε ακραία άποψη που προωθεί την αλλοίωση της φυσιογνωμίας της ως ιστορικο-θρησκευτικού μνημείου, καθώς και στη μετατροπή της σε τζαμί.

Οι ευρωβουλευτές επαναλαμβάνουν τη θέση του ΕΚ για μια δίκαιη, συνολική και βιώσιμη διευθέτηση του ζητήματος της Κύπρου με βάση μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία, ενιαία διεθνή νομική προσωπικότητα, ενιαία κυριαρχία και ενιαία ιθαγένεια και με πολιτική ισότητα μεταξύ των δύο κοινοτήτων, όπως ορίζεται στις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και το κεκτημένο της ΕΕ και με βάση τον σεβασμό των αρχών στις οποίες εδράζεται η Ένωση. Ζητούν δε από  την ΕΕ και τα κράτη μέλη να διαδραματίσουν πιο ενεργό ρόλο για την επιτυχημένη ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.

Στο ψήφισμα καλείται επίσης η Τουρκία να αρχίσει να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Κύπρο, να μεταβιβάσει την περίκλειστη περιοχή της Αμμόχωστου στον ΟΗΕ, και να απόσχει από ενέργειες σχετικές με τους παράνομους εποικισμούς. Αναγνωρίζεται δε το δικαίωμα της Κύπρου να συνάπτει διμερείς συμφωνίες για την ΑΟΖ και καλείται η Τουρκία να σεβαστεί πλήρως τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών μελών, περιλαμβανομένων των δικαιωμάτων που αφορούν την εξερεύνηση και εκμετάλλευση φυσικών πόρων. Τέλος, η τουρκική κυβέρνηση καλείται να συνεργαστεί, ή τουλάχιστον να διαβουλευτεί με την Ελλάδα και την Κύπρο, για οιαδήποτε μελλοντική εξέλιξη για το πυρηνικό εργοστάσιο του Akkuyu.

Τι λέει για την τελωνειακή αναβάθμιση

Οι ευρωβουλευτές διατείνονται ότι για να παραμείνει η Τουρκία οικονομικά προσδεδεμένη στην ΕΕ, πρέπει να παραμείνει μια πόρτα ανοικτή για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης του 1995 μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, ώστε να συμπεριληφθούν οι σχετικοί τομείς όπως η γεωργία, οι υπηρεσίες και οι δημόσιες συμβάσεις, συνοδευόμενη από συγκεκριμένες βελτιώσεις στη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις θεμελιώδεις ελευθερίες και το κράτος δικαίου.

Αυτό ακριβώς είναι το πεδίο το οποίο προκαλεί και τις μεγάλες ανησυχίες. Από τη μια το ευρωκοινοβούλιο να υποστηρίζει πως δεν μπορεί αυτή η Τουρκία να γίνει μέλος της ΕΕ αλλά την ίδια ώρα αφήνει ανοιχτούς οικονομικούς δρόμους. Για το σημείο η κυπριακή διπλωματία είχε εκφράσει τις αντιρρήσεις της σε όλα τα επίπεδα και είναι το σημείο στο οποίο επικεντρώνονται άπαντες την επόμενη της δημοσιοποίησης της έκθεσης του ευρωκοινοβουλίου./IBNA