Έμμεση επιβεβαίωση Τσίπρα για πρόωρη εξόφληση του ΔΝΤ

Έμμεση επιβεβαίωση Τσίπρα για πρόωρη εξόφληση του ΔΝΤ

Την απόφαση της Ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε πρόωρη αποπληρωμή της οφειλής προς το ΔΝΤ επιβεβαίωσε εμμέσως ο Έλληνας πρωθυπουργός. Μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ που συνεδρίασε σήμερα  ο Αλ. Τσίπρας  “εγκαινίασε” την προεκλογική περίοδο θέτοντας τα διλήμματα των επερχόμενων ευρωεκλογών αλλά και των εθνικών εκλογών, οι οποίες όπως επανέλαβε θα διεξαχθούν το φθινόπωρο.

“Ο λαός σύντομα θα κληθεί να επιλέξει αν θα συνεχίσει η χώρα τον δρόμο που οδηγεί σε κοινωνική και οικονομική ανασυγκρότηση ή θα επιλέξει έναν άλλο δρόμο, που βγάζει στο αντίθετο ρεύμα”, είπε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ και τόνισε: “Μπορεί να μοιάζει με σταυροδρόμι, αλλά ο ένας δρόμος πάει ευθεία και ο άλλος σε αναστροφή, στα χρόνια της βαθιάς λιτότητας και της επιτροπείας, αναστροφή στα χρόνια του ΔΝΤ”.

Τσίπρας: Σύντομα πράξη η αποχώρηση του ΔΝΤ από την Ελλάδα

Σε αυτό το πλαίσιο ο Αλ. Τσίπρας ανέφερε πως επιδίωξη του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η εφαρμογή ενός προγράμματος αντίστοιχο με αυτό του ΔΝΤ αλλά και την παραμονή του Ταμείου στην Ελλάδα. Συμπλήρωσε ωστόσο ότι η κυβέρνηση έχει σχέδιο για να πάψει να είναι στην Ελλάδα το Ταμείο, κάτι που όπως είπε: “σύντομα θα το κάνουμε πράξη”.

Αυτή η δήλωσε έρχεται να προστεθεί στα όσα είχε πει προ ημερών ο  εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Gerry Rice, πως η πρόωρη αποπληρωμή είναι κάτι που θα αποφασίσει η Ελλάδα, επισημαίνοντας μάλιστα πως κάτι τέτοιο δεν θα επηρεάσει την μεταμνημονιακή παρακολούθηση της Ελλάδας. Εξάλλου και στα πλαίσια της έκθεσης του Ταμείου, σημειώνεται ότι η Ελλάδα επιθυμεί να προχωρήσει στην πρόωρη αποπληρωμή του 60% της συνολικής οφειλής προς το ΔΝΤ.

Την πρόθεση της Αθήνας επιβεβαίωνε την Τρίτη ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο εκτελεστικό συμβούλιο του Ταμείου. Όπως είχε αναφέρει ο Μ. Ψαλιδόπουλος,  η Αθήνα εξετάζει την πρόωρη αποπληρωμή μέρους των δανείων του ΔΝΤ, προκειμένου να βελτιώσει περισσότερο τη δυναμική του ελληνικού χρέους εκτιμώντας ότι η επιτυχημένη πρόσβαση της χώρας στις κεφαλαιαγορές αποτελεί απόδειξη ότι η Ελλάδα έχει ανακτήσει την αξιοπιστία της. Σημειώνεται πως όποια απόφαση ληφθεί θα γίνει σε συνεννόηση με την ευρωζώνη.

Συγκροτείται το μέτωπο αριστεράς-κεντροαριστεράς με τον τίτλο “ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία”

Μια ημέρα μετά την ανακοίνωση των πρώτων ονομάτων στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλ. Τσίπρας έθεσε το κόμμα σε πλήρη ετοιμότητα, υπογραμμίζοντας την σημασία που δίνει στην κάλπη της 26ης Μαΐου, εκτιμώντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναδειχθεί ξανά νικητής. Θέτοντας το διακύβευμα, τόνισε ότι η σύγκρουση θα είναι ανάμεσα στην αναβαπτισμένη Ακροδεξιά όλων των μορφών, “προεξέχουσας της ΝΔ” και από την άλλη η Αριστερά της συλλογικής προόδου και της κοινωνικής δικαιοσύνης, η δημοκρατική και προοδευτική συμμαχία “που έχει όραμα, έχει αξίες, έχει και σχέδιο για την επόμενη μέρα στην Ελλάδα και την Ευρώπη”.

Σε αυτό το πλαίσιο σήμερα πραγματοποιείται  πρώτη συνάντηση αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ με τις κινήσεις και τα στελέχη της κεντροαριστεράς που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για προγραμματική σύγκλιση. Μάλιστα το κόμμα της Αριστεράς θα εισηγηθεί την κοινή κάθοδο υπό τον τίτλο “ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία”. Η ιδρυτική συνδιάσκεψη του νέου αυτού πολιτικού μετώπου αναμένεται στις 27 Μαρτίου στην Αθήνα./IBNA