Υπό σκέψη για ανακρίσεις η Νομική Υπηρεσία μετά το πόρισμα για ΣΚΤ

Υπό σκέψη για ανακρίσεις η Νομική Υπηρεσία μετά το πόρισμα για ΣΚΤ

Θα αποφασιστούν σε δυο συνεδριάσεις τα επόμενα βήματα

Του Μιχάλη Μιχαήλ

Στα χέρια της Νομικής Υπηρεσίας της Κύπρου τα επόμενα βήματα βάσει πορίσματος

Την ώρα που δεν λέει να καταλαγιάσει ο θόρυβος που έχει ξεσηκωθεί γύρω από τη δημοσιοποίηση του πορίσματος για τη ΣΚΤ, με πολιτικές κυρίως προεκτάσεις και αποκαλύψεις γύρω από πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα που έχουν πάρει δάνεια, στη Νομική Υπηρεσία εξετάζεται το κατά πόσο θα ξεκινήσουν ανακρίσεις βάσει των ευρημάτων του πορίσματος.

Αυτή η απόφαση θα παρθεί μετά από δυο σχετικές συνεδριάσεις. Μια σήμερα κι ακόμη μια την Παρασκευή και συμμετέχουν οι επικεφαλής και τα μέλη των δύο ομάδων που έχουν συσταθεί για εξέταση του πορίσματος, το οποίο η Νομική Υπηρεσία θεωρεί ως εμπεριστατωμένο.

Η τελευταία θα εξετάσει επίσης και το ενδεχόμενο διάπραξης οποιωνδήποτε αστικών αδικημάτων, τα οποία έχουν προκαλέσει οικονομική βλάβη στη Δημοκρατία, και πάλιν ανεξάρτητα από το αν αυτά συνέβαλαν με τον ένα ή άλλο τρόπο στην κατάρρευση του Συνεργατικού Πιστωτικού Τομέα.

Αυτά την ώρα που τα πολιτικά κόμματα στην Κύπρο εντείνουν τις πιέσεις για παραίτηση του ΥΠΟΙΚ Χάρη Γεωργιάδη.

Επιμένουν

Όλο το τελευταίο διάστημα κυρίως από τα κόμματα της αντιπολίτευσης εφόσον ο ΔΗΣΥ στήριξε τις κινήσεις του Χάρη Γεωργιάδη, το βάρος της κριτικής έχει πέσει στους ώμους του τελευταίου. Οι πληροφορίες επέμεναν πως πριν την παράδοση του πορίσματος και εφόσον υπήρχε αντίληψη για το περιεχόμενό του, ο ΥΠΟΙΚ είχε δώσει την παραίτησή του στον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Το γεγονός όμως ότι ο τελευταίος δεν την έκανε δεκτή είχε σαν αποτέλεσμα την αύξηση της προαναφερόμενης πίεσης από τα κόμματα, με το ΑΚΕΛ να θέλει να φέρει το θέμα της ΣΚΤ στην πρώτη γραμμή μέσω συζήτησης την Παρασκευή στην Ολομέλεια.

Οι διαρροές

Η μεγάλη εικόνα γύρω από το θέμα στοιχειοθετείται γύρω από και από τις διαρροές με πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα. Την Τρίτη το βράδυ το τηλεοπτικό κανάλι «Σίγμα» αποκάλυψε δυο περιπτώσεις τέτοιων προσώπων, με τη μία να έχει να κάνει με τον πρώην βουλευτή του ΔΗΣΥ Χρίστο Ρότσα όπου βάσει εμπιστευτικής έκθεσης, ημερομηνίας 07/06/2018 της Μονάδας Εσωτερικής Επιθεώρησης, διερεύνησε απόφαση της Επιτροπής ΜΕΧ της Συνεργατικής για παροχή πιστωτικών διευκολύνσεων στον κ. Ρότσα και σε συνδεδεμένες στον ίδιο εταιρείες.

Οι διευκολύνσεις αφορούν συνολικό ποσό 1, 3 εκ. ευρώ. Βάσει του εγγράφου, μετά τη διευθέτηση που έγινε με την τράπεζα, διαγράφηκαν 907 χιλιάδες και καταβλήθηκαν ποσά 143,500 χιλιάδων σε μετρητά και δόθηκαν έναντι του δανείου 11  ακίνητα για ποσό 220,500./IBNA