Βόρεια Μακεδονία: Pendaroski ή Spasoski ο υποψήφιος του κυβερνητικού συνασπισμού στις προεδρικές εκλογές

Βόρεια Μακεδονία: Pendaroski ή Spasoski ο υποψήφιος του κυβερνητικού συνασπισμού στις προεδρικές εκλογές

Αύριο Παρασκευή θα γνωστοποιηθεί, κατά πάσα πιθανότητα, το όνομα του κοινού υποψηφίου των κομμάτων του Zoran Zaev (Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης/ SDSM) και του Ali Ahmeti (BDI) στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές στη χώρα, που θα διεξαχθούν στις 21 Απριλίου (α΄ γύρος) και 5 Μαΐου (β΄ γύρος).

Υπενθυμίζεται ότι οι αρχηγοί των δύο μεγαλύτερων κομμάτων που απαρτίζουν τον κυβερνητικό συνασπισμό στη Βόρεια Μακεδονία, της «Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης» (SDSM), Zoran Zaev και του αλβανικού BDI, Ali Ahmeti, συμφώνησαν χθες να συμμετέχουν με κοινό υποψήφιο στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές στη χώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κοινός υποψήφιος των δύο αυτών κομμάτων θα είναι ένας μεταξύ του εθνικού συντονιστή της Βόρειας Μακεδονίας για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, Stevo Pendaroski και του υπουργού Εσωτερικών, Oliver Spasoski.

Ο Pendaroski ήταν ο υποψήφιος του κόμματος του Zaev στις τελευταίες προεδρικές εκλογές στη χώρα, που  διεξήχθησαν την άνοιξη του 2014, στις οποίες είχε ηττηθεί από τον υποψήφιο του VMRO-DPMNE και νυν Προέδρου της χώρας, Γκιόργκι Ιβάνοφ.

Πάντως, το κόμμα του Zaev θα ανακοινώσει επισήμως την Κυριακή, στη διάρκεια συνδιάσκεψης του SDSM, ποιος θα είναι ο υποψήφιος που θα στηρίξει στις προεδρικές εκλογές.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE έχει επιλέξει ως υποψήφιο του στις εκλογές αυτές την καθηγήτρια συνταγματικού δικαίου στο Πανεπιστήμιο των Σκοπίων, Gordana Siljanovska.

Ο νικητής των εκλογών θα διαδεχθεί στο ύπατο πολιτικό αξίωμα της χώρας τον Gjorge Ivanov, η θητεία του οποίου ολοκληρώνεται στις 12 Μαϊου.

Η θητεία του Προέδρου της χώρας διαρκεί πέντε χρόνια.

Οι εξουσίες του Πρόεδρου της χώρας, σύμφωνα με το Σύνταγμα, είναι περιορισμένες και σχετίζονται με ορισμένα θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας./ΙΒΝΑ