IBNA/Συνέντευξη με τον βουλευτή του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Αλβανίας, Xhemaal Qefalia

IBNA/Συνέντευξη με τον βουλευτή του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Αλβανίας, Xhemaal Qefalia

Η απόφαση της Αλβανικής αντιπολίτευσης να εγκαταλείψει τις κοινοβουλευτικές εντολές της επιδείνωσε ακόμη περισσότερο την κατάσταση στη χώρα. Η αντιπολίτευση ζητά την παραίτηση του πρωθυπουργού, τη δημιουργία προσωρινής κυβέρνησης και πρόωρων κοινοβουλευτικών εκλογών.

Ο πρωθυπουργός Edi Rama απέρριψε τα αιτήματα της αντιπολίτευσης και είπε ότι θα συνεχίσει να ηγείται της κυβέρνησης ακόμα και μετά την παραίτηση των βουλευτών της αντιπολίτευσης. Έτσι, η χώρα φαίνεται τώρα να βρίσκεται σε φαύλο κύκλο.

Σε αυτή τη συνέντευξη για τo IBNA, ο βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος Xhemal Qefalia αναλύει τις τελευταίες εξελίξεις στη χώρα.

Η αντιπολίτευση αποφάσισε πρόσφατα να παραιτηθεί από το κοινοβούλιο. Πώς βλέπετε αυτή την απόφαση;

Οι συνάδελφοι βουλευτές αποφάσισαν να κάνουν το λάθος βήμα και να κάνουν κάτι που δεν ήταν καλά μελετημένο. Ίσως αυτή ήταν απόφαση που πάρθηκε στην έξαρση της στιγμής αμέσως μετά τη διαμαρτυρία της αντιπολίτευσης, αλλά θα ήθελα να τονίσω ότι κάτι τέτοιο δεν είναι αποδεκτό σε μια δημοκρατική χώρα. Σε μια δημοκρατική κοινωνία, το κοινοβούλιο είναι ο τόπος όπου τα προβλήματα των ανθρώπων συζητούνται και λύνονται. Οι πολίτες μας ψηφίζουν για να τους εκπροσωπήσουμε στο κοινοβούλιο. Δεν έχουμε δει τέτοια απόφαση να λαμβάνεται σε οποιαδήποτε άλλη χώρα. Η δράση των συναδέλφων μου δεν είναι προς το συμφέρον της Αλβανίας και των Αλβανών. Και δεν είναι η κατάλληλη στιγμή γι ‘αυτό.

Γιατί δεν είναι προς το συμφέρον της Αλβανίας και των Αλβανών;

Επειδή περιμένουμε να ανοίξουμε ενταξιακές συνομιλίες με την ΕΕ τον Ιούνιο και μια τέτοια ενέργεια πραγματικά μας κάνει να φαινόμαστε άσχημα στα μάτια της διεθνούς κοινότητας. Παρόλα αυτά, δεδομένου ότι η Αλβανία προχωρεί με τη διαδικασία εξέτασης και τη σύσταση των νέων δικαστικών θεσμών, πιστεύω ότι η μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος θα έχει δώσει τα πρώτα της αποτελέσματα μέχρι τον Ιούνιο και αυτό είναι ένα μεγάλο βήμα για την έναρξη των συνομιλιών. Ως εκ τούτου, είμαι βέβαιος ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αποφασίσει υπέρ της έναρξης των ενταξιακών συνομιλιών μεταξύ της Αλβανίας και της ΕΕ.

Η δράση της αντιπολίτευσης θα έχει αντίκτυπο στην έναρξη των διαπραγματεύσεων;

Πραγματικά νομίζω ότι θα έχει αντίκτυπο, αλλά από την άλλη πλευρά, πιστεύω ότι θα βρεθεί μέχρι τότε λύση. Ο αντίκτυπος δεν θα είναι καθοριστικός, διότι οι προσπάθειες της κυβέρνησης μιλούν από μόνες τους και η διεθνής κοινότητα υποστήριζε πάντα αυτή τη νόμιμη κυβέρνηση, η οποία έχει βγει από τη λαϊκή ψήφο. Μπορείτε όλοι να δείτε πώς αντιδρά η διεθνής κοινότητα.

Είπατε ότι η κυβέρνηση έχει πραγματοποιήσει αρκετές μεταρρυθμίσεις που υποστηρίχθηκαν από την ΕΕ. Μπορείτε να μας πείτε ποιες είναι αυτές οι μεταρρυθμίσεις;

Πρώτα απ ‘όλα είναι η δικαστική μεταρρύθμιση. Όλοι βλέπουμε τα αποτελέσματά της και τον τρόπο με τον οποίο η μεταρρύθμιση αυτή προχωράει. Το σύνταγμα του SPAK και του Εθνικού Γραφείου Ερευνών είναι τα πιο σημαντικά βήματα που η διεθνής κοινότητα ζήτησε από την κυβέρνησή μας να αναλάβει. Αυτός ο εξειδικευμένος οργανισμός, ο οποίος ζητήθηκε από τις ΗΠΑ και την ΕΕ, θα διερευνήσει ανώτερους αξιωματούχους που εμπλέκονται στη διαφθορά και η κυβέρνηση έχει προσφέρει την πλήρη υποστήριξή της. Η δεύτερη μεταρρύθμιση είναι η διοικητική μεταρρύθμιση και άλλες μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες για τη χώρα. Έχουν γίνει πολλά από αυτή την κυβέρνηση και πρέπει να πω ότι αυτή είναι η πιο αποτελεσματική κυβέρνηση που έχει δει η χώρα μετά την ανατροπή του κομμουνιστικού καθεστώτος.

Πώς βλέπετε τις νέες αλλαγές που έγιναν στην κυβέρνηση;

Αυτές οι αλλαγές έγιναν από τον πρωθυπουργό και δεν προήλθαν από την πίεση που άσκησε η αντιπολίτευση. Αυτές οι αλλαγές έδωσαν νέα ώθηση στο έργο αυτής της κυβέρνησης. Οι αλλαγές ήταν ευπρόσδεκτες και τα αποτελέσματα μπορούν να τα δούνε όλοι.

Πιστεύετε ότι το γεγονός ότι η αντιπολίτευση αποφάσισε να συνεχίσει τις διαμαρτυρίες της θα οδηγήσει στην απόφαση να ανακοινωθούν πρόωρες εκλογές;

Δεν το νομίζω, διότι η διεθνής κοινότητα κατέστησε σαφές ότι η θέση της αντιπολίτευσης βρίσκεται στο κοινοβούλιο. Αυτή η κυβέρνηση είναι νόμιμη, διότι έχει ψηφιστεί από τον λαό. Μια κυβέρνηση η οποία ψηφίζεται από τον λαό πρέπει να υπηρετεί το πλήρες διάστημα της θητείας της και δεν υπάρχει λόγος να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές. Διαφορετικά, αυτό θα αποτελούσε επικίνδυνο προηγούμενο, διότι θα επέτρεπε σε κάθε αντιπολίτευση τα προσεχή χρόνια να ζητήσει πρόωρες εκλογές. Εάν το αίτημα αυτό υποστηριχτεί από τη διεθνή κοινότητα, τότε θα γίνει μια κοινή πρακτική σε χώρες με εύθραυστες δημοκρατίες. Στις δημοκρατικές χώρες, οι κυβερνήσεις που ψηφίζονται από τον λαό πρέπει να υπηρετούν το πλήρες διάστημα της θητείας. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να ανακοινωθούν οι πρόωρες εκλογές αν αυτή η κυβέρνηση βρίσκεται στο δεύτερο έτος της θητείας της και εάν έχει την υποστήριξη του λαού και την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας.

Ωστόσο, η αντιπολίτευση λέει ότι θα συνεχίσει να διαμαρτύρεται. Ποια είναι η στάση σας σε αυτό;

Οι διαδηλώσεις είναι ένα νόμιμο εργαλείο σε μια δημοκρατία. Όλοι έχουν το δικαίωμα να διαμαρτυρηθούν για κάτι που θεωρούν άδικο, αλλά αυτό δεν έχει καμία σχέση με τις πρόωρες εκλογές. Έχουμε δει διαμαρτυρίες στη Γαλλία, την Ιταλία, την Ελλάδα, τη Σερβία… Δε νοείτο δημοκρατική χώρα χωρίς διαμαρτυρίες. Ωστόσο, η πολιτική μάχη θα πρέπει να διεξαχθεί και στο κοινοβούλιο./ΙΒΝΑ