Η Σερβία θα μπορούσε να φτάσει στο επίπεδο χωρών της ΕΕ σε… 185 χρόνια, λέει πρώην υπουργός

Η Σερβία θα μπορούσε να φτάσει στο επίπεδο χωρών της ΕΕ σε… 185 χρόνια, λέει πρώην υπουργός

Με το τρέχον επίπεδο οικονομικών μεταρρυθμίσεων, η Σερβία θα χρειαστεί 185 χρόνια για να φτάσει το επίπεδο των 15 χωρών που ήταν τα αρχικά μέλη της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Οικονομίας Dusan Vujovic.

Ο Vujovic ήταν μέλος της κυβέρνησης υπό την ηγεσία του προέδρου Aleksandar Vucic από το 2014 έως το 2018, όταν παραιτήθηκε λόγω “προσωπικών λόγων”.

Σύμφωνα με το άρθρο γνώμης του για την εβδομαδιαία εφημερίδα NIN, ο Vujovic δήλωσε ότι η χώρα αντιμετωπίζει την έλλειψη «πλήρους μεταρρύθμισης των θεσμών» καθώς και «επαρκούς οικονομικής πολιτικής». Υπό αυτές τις συνθήκες, οι δυνατότητες οικονομικής ανάπτυξης της Σερβίας θα παραμείνουν περιορισμένες.

Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό, “όλοι οι οικονομικοί και πολιτικοί παράγοντες” συμφωνούν ότι η χώρα χρειάζεται ταχύτερη ανάπτυξη. Ωστόσο, διαφωνούν αναφορικά με τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, εξήγησε ο Vujovic.

“Εάν το ΑΕΠ συνεχίσει να αυξάνεται με τον ίδιο ρυθμό όπως τα τελευταία 10 χρόνια, από τότε που ξεκίνησε η παγκόσμια κρίση, χρειαζόμαστε 185 χρόνια για να φτάσουμε στην πραγματική αγοραστική δύναμη των 15 παλαιών μελών της ΕΕ”, υπογράμμισε ο Vujovic.

Οι θεσμικές αδυναμίες, όπως ανέπτυξε, είναι παρούσες όχι μόνο στον χρηματοπιστωτικό τομέα, αλλά και στον τομέα του κράτους δικαίου, “λόγω του ανεπαρκούς επιπέδου δικαστικής ανεξαρτησίας” και της “έλλειψης διαφάνειας και διαφθοράς” στο σύστημα διαχείρισης στην κυβέρνηση και τον δημόσιο τομέα./ΙΒΝΑ