Θετικά μηνύματα και προειδοποιήσεις από τον Μοσκοβισί στην Αθήνα

Θετικά μηνύματα και προειδοποιήσεις από τον Μοσκοβισί στην Αθήνα

Τις “σημαντικές επιδόσεις” της Ελληνικής οικονομίας υπογράμμισε ο Πιέρ Μοσκοβισί κατά την επίσκεψη του στην Αθήνα, επισημαίνοντας πως η Ελλάδα δεν θα πρέπει να παρεκκλίνει των στόχων εξαιτίας της προεκλογικής περιόδου. Ο επίτροπος οικονομικών που βρέθηκε στην Ελλάδα μια ημέρα μετά την έκθεση της κομισιόν για την Ελληνική οικονομία, είχε συναντηση με τον Αλ. Τσίπρα και στην συνέχεια απηύθυνε ομιλία στην κοινή συνεδρίαση των επιτροπών άμυνας, εξωτερικών και οικονομικών υποθέσεων.

Μοσκοβισί: Δεν υπάρχει “μασκαραμένο μνημόνιο”

Στο πλαίσιο της συνάντησης του Ευρωπαίου επιτρόπου με τον Έλληνα πρωθυπουργό, σημείωσε ότι η έκθεση της Κομισιόν δείχνει ότι υπάρχει εξαιρετική πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις της Ελλάδας ενώ ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει “μασκαραμένο μνημόνιο”. “Η Ελλάδα δε βρίσκεται σε μνημόνιο ή σε ένα «μεταμφιεσμένο» αναγκαστικό πρόγραμμα. Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια διαδικασία εποπτείας, όπως και άλλες χώρες”, ανέφερε ο Π. Μοσκοβισί.    Κάτι που αποτελεί μια έμμεση απάντηση στην κριτική της αντιπολίτευσης και ιδίως της Ν.Δ., που  μετά την δημοσιοποίηση της έκθεσης της Κομισιόν, σημείωνε ότι η Ελλάδα εφαρμόζει ένα “άτυπο τέταρτο μνημόνιο”.

Ο Αλ. Τσίπρας και ο Π. Μοσκοβισί  εξέφρασαν την αισιοδοξία τους πως το Eurogroup της 11ης Μαρτίου θα εγκριθεί η εκταμίευση των 1 δις ευρώ, κάτι που θα δώσει, όπως τόνισε ο Π. Μοσκοβισί, σημάδι στις αγορές ότι  η Ελλάδα είναι αξιόπιστη και βρίσκεται στο σωστό δρόμο. Επισημάνθηκε δε πως η δόση αυτή αφορά τα κέρδη από τα Ελληνικά ομόλογα, από τα ANFAs και τα SMP, και όχι δόση προγράμματος διάσωσης.

Ν.Δ: Δεν έχουν αποτελέσματα οι θυσίες των Ελλήνων

Την άποψη πως οι θυσίες των Ελλήνων δεν έχουν αποτελέσματα, εξέφρασε στην βουλή παρουσία του Π. Μοσκοβισί ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ., Κ. Χατζηδάκης , κατηγορώντας τον Αλ. Τσίπρα πως “επιμένει στην υπερφορολόγηση και δυσφημεί τις αναγκαίες αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις”.

Κόκκινα δάνεια και λιγνιτικές μονάδες προβληματίζουν την Κομισιόν

Ο Π. Μοσκοβισί βέβαια επισήμανε τις “ανισοροπίες” και τις εκκρεμότητες που προκαλούν προβληματισμό στην επιτροπή που αφορούν τα “κόκκινα δάνεια”, την προστασία της πρώτης κατοικίας και την εκποίηση των λιγνιτικών μονάδων.

Σύμφωνα με πληροφορίες κυβέρνηση και τράπεζες κατέληξαν όσον αφορά το νέο σχήμα για την προστασία της πρώτης κατοικίας χθες, με το νομοσχέδιο να πηγαίνει προς  ψήφιση στην βουλή. Στη συνέχεια, όπως αναφέρουν στελέχη της κυβέρνησης,   θα ακολουθήσει η επεξεργασία για τη συνολική αναθεώρηση των πλαισίων ρύθμισης των ιδιωτικών χρεών.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος επισήμανε ότι τα κριτήρια πρέπει να αφορούν σε αυτούς που έχουν πραγματικά ανάγκη και όχι τους στρατηγικούς κακοπληρωτές ενώ σχετικά με τις λιγνιτικές μονάδες εκτίμησε οτι οι ελληνικές αρχές έχουν τη βούληση να προχωρήσουν το διαγωνισμό. Σημειώνεται ότι η προηγούμενη φάση είχε κηρυχθεί άγονη ενώ σύμφωνα με πληροφορίες,  αναμένεται σύντομα η προκήρυξη νέου διαγωνισμού, με τις δεσμευτικές προσφορές να υποβάλλονται, κατά πάσα πιθανότητα, εντός του Απριλίου./ΙΒΝΑ