Ρέουν οι ξένες επενδύσεις στη χώρα λέει η κυβέρνηση στα Σκόπια

Ρέουν οι ξένες επενδύσεις στη χώρα λέει η κυβέρνηση στα Σκόπια

Η κυβέρνηση στα Σκόπια αναφέρει ότι οι ξένες επενδύσεις ρέουν καθώς η χώρα ετοιμάζεται να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό της χώρας, Zoran Zaev, έξι εταιρείες ανακοίνωσαν ότι θα επενδύσουν στη χώρα από τότε που το ελληνικό κοινοβούλιο επικύρωσε το Πρωτόκολλο Προσχώρησης του ΝΑΤΟ για τη Βόρεια Μακεδονία.

«Θα έχουμε μια γερμανική εταιρεία η οποία αναμένεται να επενδύσει 120 εκατομμύρια ευρώ, αλλά υπάρχουν και δύο ελληνικές εταιρείες, μία από τις οποίες αναμένεται να επενδύσει στην ενέργεια. Εν τω μεταξύ, το συνολικό ποσό της επένδυσης θα ανέλθει σε EUR 750 εκατ.», δήλωσε ο Zaev.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το ύψος των ξένων επενδύσεων τους τελευταίους τρεις μήνες του 2018 είναι σίγουρα το μεγαλύτερο από τότε που η χώρα δήλωσε την ανεξαρτησία της.

Από την άλλη πλευρά, το κόμμα της αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE κατηγόρησε την σημερινή κυβέρνηση ότι οδηγεί την οικονομία σε στασιμότητα. “Η χώρα έχει χάσει πολλές θέσεις στην κατάταξη της Forbes και βρίσκεται επί του παρόντος στην 68η θέση. Δεν έχουμε δει ξένες επενδύσεις. Η κυβέρνηση αυτή δεν έχει ικανότητες να φέρει ξένες επενδύσεις στη χώρα”, δήλωσε η VMRO-DPMNE.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Λαϊκής Τράπεζας, το 2018 υπήρξε αύξηση των ξένων επενδύσεων σε σύγκριση με το 2017. Το πρώτο εξάμηνο του περασμένου έτους, οι άμεσες ξένες επενδύσεις ήταν EUR 327 εκατομμύρια./ΙΒΝΑ