“Το Κοσσυφοπέδιο θα πρέπει να συμπεριφέρεται σαν ανεξάρτητη χώρα”

“Το Κοσσυφοπέδιο θα πρέπει να συμπεριφέρεται σαν ανεξάρτητη χώρα”

Το μέλος του Συμβουλίου της Νέας Υόρκης Mark Gjonaj δήλωσε σήμερα ότι οι σχέσεις μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και ΗΠΑ θα είναι πάντα ισχυρές και ότι τίποτα δεν μπορεί να τους βλάψει.

Ο Gjonaj έκανε τα σχόλια αυτά στην Πρίστινα, όπου μένει μαζί με μια αντιπροσωπεία Αλβανο-Αμερικανών.

“Οι σχέσεις μεταξύ του Κοσσυφοπεδίου και των ΗΠΑ είναι ισχυρές και πάντα θα είναι. Τίποτα δεν μπορεί να βλάψει τις σχέσεις που έχουν καταφέρει να οικοδομήσουν οι δύο χώρες”, δήλωσε ο Gjonaj.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το Κοσσυφοπέδιο είναι μια ανεξάρτητη χώρα και πρέπει να συμπεριφέρεται σαν τέτοια, παρά τις πιέσεις που προέρχονται από τη διεθνή κοινότητα.

“Το Κοσσυφοπέδιο είναι μια ανεξάρτητη χώρα και πρέπει να αρχίσει να ενεργεί σαν μια ανεξάρτητη χώρα, χωρίς την παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας και των εξωτερικών δυνάμεων. Το Κοσσυφοπέδιο θα πρέπει να σκεφτεί το μέλλον του”, δήλωσε ο Gjonaj.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Ramush Haradinaj είπε ότι οι Αλβανοί στα Βαλκάνια χρειάζονται τους συνανθρώπους τους στις ΗΠΑ.

Ο Gjonaj και οι συνεργάτες του μένουν για επίσκεψη στο Κοσσυφοπέδιο. Από εκεί θα ταξιδέψουν στην Αλβανία και το Μαυροβούνιο.

Η επίσκεψη αυτή συμπίπτει με μια δύσκολη περίοδο στις σχέσεις μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και ΗΠΑ, μετά την απόφαση του Κοσσυφοπεδίου να μην αναστείλει τους δασμούς που έχει επιβάλει στα εμπορεύματα που προέρχονται από τη Σερβία.

Δύο ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, John Erath και Brad Berkley, θα επισκεφθούν την Πρίστινα την Τετάρτη για να συζητήσουν το ζήτημα αυτό με τις αρχές του Κοσσυφοπεδίου./ΙΒΝΑ