Συνάντηση Dimitrov, Cakaj στα Σκόπια, θέματα συνεργασίας στο επίκεντρο

Συνάντηση Dimitrov, Cakaj στα Σκόπια, θέματα συνεργασίας στο επίκεντρο

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, Gent Cakaj, βρίσκεται σήμερα σε επίσημη επίσκεψη στα Σκόπια όπου δήλωσε ότι είναι χαρούμενος που η γειτονική χώρα κατάφερε τελικά να επιλύσει τη διαφωνία του ονόματος με την Ελλάδα. Ο Cakaj προέβη σε αυτή τη δήλωση μετά από συνάντηση με τον ομόλογό του, Nikola Dimitrov.

«Η Βόρεια Μακεδονία δεν είναι μόνο φίλη χώρα, αλλά και στρατηγικός εταίρος για την Αλβανία. Οι Αλβανοί που ζουν εδώ είναι μέρος της επιτυχίας αυτής της χώρας. Σήμερα συζητήσαμε ορισμένα θέματα σχετικά με την αναγκαιότητα διεύρυνσης των διμερών σχέσεων και αλληλοϋποστήριξης στη διαδικασία της ένταξης στην ΕΕ. Επιβεβαιώσαμε επίσης τη δέσμευσή μας να διατηρήσουμε τις εξαιρετικές σχέσεις που υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών μας», δήλωσε ο Cakaj.

Ο Cakaj δήλωσε επίσης ότι επαινεί την εφαρμογή του νόμου για τη χρήση των γλωσσών και ανακοίνωσε ότι η Αλβανία θα ανοίξει επίτιμο προξενείο στο Manastir.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Nikola Dimitrov δήλωσε ότι η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία έχουν εξαιρετικές διμερείς σχέσεις και ότι θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν η μία την άλλη στην πορεία τους για την ευρωατλαντική ένταξη.

Ερωτηθείς για τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας, ο Dimitrov δήλωσε ότι θα υποστηρίξει μία συμφωνία μεταξύ Πρίστινας και Βελιγραδίου, υπό την προϋπόθεση ότι θα συμβάλει στη σταθερότητα της περιοχής.

Από την πλευρά του, ο Cakaj δήλωσε ότι το καθήκον της Αλβανίας είναι να στηρίξει το Κοσσυφοπέδιο σε αυτή τη διαδικασία. «Πιστεύουμε ότι κάθε συμφωνία μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας πρέπει να οδηγήσει σε αμοιβαία αναγνώριση και πρέπει επίσης να προσφέρει στο Κοσσυφοπέδιο σαφή ευρωπαϊκή προοπτική και έδρα στα Ηνωμένα Έθνη», δήλωσε ο Cakaj./IBNA