Ρωσική εταιρεία ενδιαφέρεται για τον TurkStream στην Βουλγαρία

Ρωσική εταιρεία ενδιαφέρεται για τον TurkStream στην Βουλγαρία

Το ενδιαφέρον της να αναλάβει την κατασκευή του χερσαίου τμήματος του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream επί βουλγαρικού εδάφους εξέφρασε η ρωσική κατασκευαστική εταιρεία TMK.

Ο αγωγός Turkish Stream αναμένεται σε πρώτη φάση να τροφοδοτήσει υπό την Μαύρη Θάλασσα την Τουρκία με φυσικό αέριο από την Ρωσία και σε δεύτερη φάση να προμηθεύσει με ρωσικό φυσικό αέριο την Βουλγαρία και στην συνέχεια τις χώρες της ΝΑ Ευρώπης.

Σημειώνεται ότι το πρώτο σκέλος του αγωγού θα έχει την δυνατότητα να μεταφέρει έως 15.75 δις. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου σε ετήσια βάση ενώ το δεύτερο θα έχει ανάλογη δυναμικότητα με την δυνατότητα αυτή να ενισχυθεί.

Στόχος της Σόφιας είναι να εξασφαλίσει την όδευση του εν λόγω αγωγού από το έδαφος της ούτως ώστε στην συνέχεια ο αγωγός να συνεχίσει την πορεία του στην Σερβία.

«Η εταιρεία TMK εξετάζει το ενδεχόμενο συμμετοχής της στον διαγωνισμό που θα προκηρύξει η εταιρεία Bulgartransgaz για την επέκταση των δικτύων φυσικού αερίου της Βουλγαρίας» δήλωσε, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, o εκπρόσωπος της ρωσικής εταιρείας.

Επί της παρούσης η εταιρεία TMK, όπως επισημαίνεται, δεν έχει αναπτύξει ουδεμία δραστηριότητα στον τομέα της ενέργειας και συγκεκριμένα στον κλάδο του φυσικού αερίου στην Τουρκία ή στην Βουλγαρία.

Υπογραμμίζεται ότι η ρωσική Gazprom δεν έχει προβεί σε επίσημη ανακοίνωση αναφορικά με την οριστική όδευση του αγωγού Turkish Stream, εάν δηλαδή θα διασχίσει το έδαφος της Βουλγαρίας ή της Ελλάδας.

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται η επίσκεψη του Ρώσου πρωθυπουργού, Dmitry Medvedev, στην Βουλγαρία και η υπογραφή μίας σειράς διμερών συμφωνιών στους τομείς της ενέργειας μεταξύ άλλων./ΙΒΝΑ