Άρθρο Γνώμης/Πέντε πιθανές λύσεις για την τρέχουσα πολιτική κρίση στην Αλβανία

Άρθρο Γνώμης/Πέντε πιθανές λύσεις για την τρέχουσα πολιτική κρίση στην Αλβανία

(Συμφωνία Rama-Basha, παραίτηση του Ράμα και πρόωρες εκλογές, μακροχρόνια κρίση χωρίς λύση, αντικατάσταση της αντιπολίτευσης και Αλβανία σε χάος. Αυτές είναι τα πέντε σενάρια στα οποία μπορεί να οδηγηθεί η χώρα από την απόφαση της αντιπολίτευσης. Ο συντάκτης του Albanian Free Press, Qafoku, αναλύει την κατάσταση προσφέροντας μια πρόβλεψη για το τι αναμένεται να συμβεί)

Το άρθρο αυτό έχει γραφεί για την εφημερίδα Albanian Free Press και το www.albanianfreepress.al

Του Roland Qafoku

Υπάρχει ένας ορισμός σχετικά με την πολιτική κατάσταση στην Αλβανία, η οποία μπορεί επίσης να σχετιστεί με την τρέχουσα πολιτική κρίση: Από την κρίση ερχόμαστε, στην κρίση πηγαίνουμε. Ωστόσο, η απόφαση της αντιπολίτευσης να εγκαταλείψει τις εντολές της είναι κάτι ανήκουστο και πρωτοφανές για την ιστορία της Αλβανίας αλλά και παγκοσμίως. Οι πλευρές βρίσκονται σε αντίθετες θέσεις, το Σύνταγμα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αυτό το σύνδρομο, ενώ αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η χώρα βρίσκεται σε σταυροδρόμι.

Αλλά ποια είναι η λύση σ’ αυτήν την κατάσταση; Υπάρχουν πρακτικές και νομικές λύσεις και τι αναμένεται να συμβεί;

Υπάρχουν τουλάχιστον πέντε πολιτικές επιλογές που θα αποκαθιστούσαν την πολιτική ομαλότητα και θα εμπόδιζαν την επιδείνωση της κατάστασης. Εντούτοις, μεταξύ αυτών των επιλογών υπάρχουν και επιλογές που θα μπορούσαν να οδηγήσουν τη χώρα στο χείλος της καταστροφής εάν οι πλευρές δεν παρένβουν γρήγορα.

Συμφωνία μεταξύ SP και DP

Από όλες τις επιλογές, η καλύτερη θα ήταν για τους δύο πολιτικούς ηγέτες, τον Edi Rama και τον Lulzim Basha, να καταλήξουν σε συμφωνία. Αλλά πώς μπορεί να επιτευχθεί αυτή η συμφωνία; Μπορεί να υπάρξει συμφωνία μεταξύ Basha και Rama, ενώ ο Basha έχει δηλώσει και δεσμευθεί ότι δεν θα υπογράψει ποτέ συμφωνία με τον Rama και ο τελευταίος δήλωσε ότι δεν θα παραιτηθεί από την εξουσία; Πώς μπορεί να υπάρξει συμφωνία για τις τοπικές κυβερνητικές εκλογές και τις γενικές εκλογές; Ίσως να απαντήσουμε σε αυτή την ερώτηση θέτοντας μια άλλη ερώτηση: Εάν η κυβέρνηση των ΗΠΑ αντιμετωπίσει σοβαρά την κατάσταση στην Αλβανία και στέλνει έναν ενδιάμεσο, ο δημοκρατικός ηγέτης Lulzim Basha θα τον αρνηθεί; Δεν πιστεύουμε ότι ο Basha θα πει όχι και αυτή είναι η πιο πιθανή επιλογή. Ωστόσο, υπάρχει ένα πρόβλημα με αυτό το σενάριο: Πότε θα συμβεί;

Παραίτηση του Rama, πρόωρες εκλογές

Αυτή θα είναι η επιλογή που σίγουρα θα ικανοποιήσει την αντιπολίτευση. Εάν ο Edi Rama παραιτηθεί και πραγματοποιηθούν πρόωρες εκλογές, το DP, το SMI και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης θα το θεωρούσαν μεγάλη νίκη, ενώ τα ποσοστά έγκρισης του ηγέτη Basha θα ανέβαιναν. Αυτό θα ήταν ένα μπόνους για την αντιπολίτευση και ο Basha θα ήταν σε καλύτερη θέση να κερδίσει τις εκλογές. Από την άλλη, ο Rama θα μπορούσε να το κάνει αυτό για χάρη της χώρας για να λύσει την κρίση θυσιάζοντας την εξουσία. Εν τω μεταξύ, θα εισέλθει στις εκλογές χωρίς να έχει τίποτα να χάσει και σε περίπτωση που κερδίσει, ο αντίπαλος δεν θα έχει τίποτα να διαμαρτυρηθεί. Αλλά μπορεί να συμβεί αυτό; Μπορεί ο Rama να παραιτηθεί από την εξουσία; Οι πιθανότητες να γίνει κάτι τέτοιο είναι μικρές.

Μακρά κρίση

Μια ατελείωτη κρίση είναι πιο τρομερή από μια κρίση στο τέλος. Ως εκ τούτου, μια μακρά πολιτική κρίση θα ήταν η χειρότερη δυνατή λύση σε αυτή την κατάσταση. Αυτό θα οδηγούσε την Αλβανία σε κατάρρευση και κανείς δεν θα ήταν σε θέση να προβλέψει την κλίμακα αυτής της κατάρρευσης. Ποιες είναι οι πιθανότητες να συμβεί αυτό; Θα επιτρέψει η διεθνής κοινότητα μία τέτοια κατάσταση; Επιπλέον, θα επιτρέψουν οι ΗΠΑ να συνεχιστεί αυτή την πολιτική κρίση δια παντός; Όχι, επειδή οι ΗΠΑ προγραμματίζουν να είναι εδώ (στην Αλβανία) για πολλά χρόνια ακόμα.

Αντικατάσταση της αντιπολίτευσης

Αυτή η εξέλιξη θα ήταν κακά νέα για το Δημοκρατικό Κόμμα και το SMI, αλλά και για τη δημοκρατία στην Αλβανία. Ωστόσο, αυτό θα ήταν καλή είδηση ​​για ορισμένα άτομα που χρησιμοποιούν το Σοσιαλιστικό Κόμμα για προσωπικά οφέλη. Ο αρχηγός του κόμματος και οι δημοσιογράφοι που ευνοούν το κυβερνών κόμμα υποστήριξαν συχνά την ιδέα της αντικατάστασης της αντιπολίτευσης και της διαμόρφωσης άλλων πολιτικών κομμάτων. Μία τέτοια εξέλιξη δεν θα πρέπει να εκπλήξει κανέναν.

Η κατάσταση ξεφεύγει και επέρχεται χάος

Αυτό θα ήταν ένα πολύ τρομακτικό σενάριο και κανείς δεν θα το ήθελε. Μία τέτοια επιλογή οραματίζονται μόνο άτομα που βάζουν τα προσωπικά τους συμφέροντα πάνω από τα συμφέροντα της χώρας. Ό,τι κι αν συμβεί, αν η Αλβανία διολισθήσει στο χάος, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι και οι δύο πλευρές θα πρέπει να κατηγορηθούν γι ‘αυτό./ΙΒΝΑ

Σημείωση: Οι απόψεις που εκφράζονται σε αυτό το άρθρο είναι του συγγραφέα και δεν αντανακλούν απαραιτήτως την συντακτική πολιτική του Αλβανικού Ελεύθερου Τύπου.