Βόρεια Μακεδονία: Ο κυβερνητικός συνασπισμός ξεπερνά την κρίση

Βόρεια Μακεδονία: Ο κυβερνητικός συνασπισμός ξεπερνά την κρίση

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Zoran Zaev και ο ηγέτης του κόμματος της Δημοκρατικής Ένωσης (DUI), Trajko Veljanovski, θα έχουν σήμερα συνάντηση, σε μια προσπάθεια να καταλήξουν σε συναινετικό υποψήφιο για τις προεδρικές εκλογές, αποκλείοντας την ύπαρξη κρίσης εντός του κυβερνώντος συνασπισμού μετά την αδυναμία ανάκλησης της κοινοβουλευτικής ασυλίας του πρώην πρόεδρου του κοινοβουλίου, Trajko Veljanovski.

“Είμαι βέβαιος ότι θα κάνουμε σημαντική πρόοδο. Δεν υπάρχει κρίση στο κυβερνών συνασπισμό», δήλωσε ο επικεφαλής του DUI, Ali Ali Ahmeti.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις των αξιωματούχων του κυβερνώντος κόμματος ότι η κυβέρνηση μπορεί να λειτουργήσει χωρίς το DUI, ο Ahmeti δήλωσε ότι δεν πιστεύει ότι αυτή είναι η θέση αυτού του κόμματος, τονίζοντας ότι δεν χρειάζονται άλλες κρίσεις εν όσο η Βόρεια Μακεδονία βρίσκεται μπροστά σε πολλές σημαντικές προκλήσεις.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος, SDSM, Zoran Zaev, δήλωσε χθες ότι είναι πεπεισμένος ότι η κατάσταση που δημιουργήθηκε μετά την αποτυχία άρσης της ασυλίας του Veljanovski θα ξεπεραστεί. Ο Zaev δήλωσε επίσης ότι το DUI θα συνεχίσει να είναι μέλος του κυβερνητικού συνασπισμού, διότι χωρίς αυτό το κόμμα, η κυβέρνηση δεν έχει τις απαραίτητες ψήφους στο κοινοβούλιο.

Η σύγκρουση μεταξύ SDSM και DUI ήρθε μετά την απόφαση του ομιλητή του κοινοβουλίου Talat Xhaferi να μην εισαγάγει την ψηφοφορία για την άρση της ασυλίας του Veljanovski στην κοινοβουλευτική ατζέντα. Ο Veljanovski και άλλοι τέσσερις αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του πρώην πρωθυπουργού Nikola Gruevski, διερευνώνται για τη συμμετοχή τους στα βίαια γεγονότα που έλαβαν χώρα στο κοινοβούλιο της χώρας στις 27 Απριλίου 2017. Κατά τη διάρκεια αυτών των εκδηλώσεων, πλήθος θυμωμένων διαδηλωτών εισέβαλαν στο κτίριο του κοινοβουλίου και επιτέθηκαν σε πολλούς βουλευτές της τότε αντιπολίτευσης./ΙΒΝΑ