Αναστασιάδης και Akinci συμφώνησαν ΜΟΕ για τηλεφωνία και ηλεκτρική ενέργεια

Αναστασιάδης και Akinci συμφώνησαν ΜΟΕ για τηλεφωνία και ηλεκτρική ενέργεια

Πέρα των τριών ωρών διήρκησε η συνάντηση του Νίκου Αναστασιάδη με τον  Mustafa Akinci σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εκπροσώπου Τύπου των ΟΗΕ. Στη συνάντηση, που χαρακτηρίστηκε εποικοδομητική, έγινε ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των δυο ηγετών, με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας να παρουσιάζει τις ιδέες του για αποκέντρωση.

Αναστασιάδης και Akinci συμφώνησαν στη συνάντηση στην δημιουργία Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης για την τηλεφωνία και τον ηλεκτρισμό, ενώ δεσμεύτηκαν να εντείνουν το έργο των Τεχνικών Επιτροπών με στόχο την βελτίωση της καθημερινότητας όλων των Κυπρίων.

Ο Νίκος Αναστασιάδης με το πέρας των συνομιλιών αναφέρθηκε σε δηλώσεις του στο θετικό και φιλικό κλίμα της συνάντησης, σημειώνοντας όμως ότι, «αυτό δεν σημαίνει ότι υπήρξε και σύγκλιση απόψεων, με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη να εμμένει στις θέσεις του».

Σε δηλώσεις μετά την επιστροφή του από τη συνάντηση με τον Νίκο Αναστασιάδη στην οικία της Elizabeth Spehar, ο Mustafa Akinci είπε ότι η συνάντηση χωρίστηκε σε δύο μέρη και το πρώτο αφορούσε τη συζήτηση των ΜΟΕ, για τα οποία στο παρελθόν υπήρξε συμφωνία και πώς θα εφαρμοστούν, ενώ αναζήτησαν συγκλίσεις και σε κάποια άλλα νέα στοιχεία. Στο δεύτερο μέρος, εξήγησε, αντάλλαξαν απόψεις για το θέμα της αποκέντρωσης των εξουσιών και τις αρμοδιότητες προς τις συνιστώσες πολιτείες, λέγοντας ότι οι πλευρές διατηρούν τις θέσεις τους όσον αφορά το θέμα της λήψης αποφάσεων στην κεντρική διοίκηση. Ο Mustafa Akinci άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για νέα συνάντηση με τον Νίκο Αναστασιάδη.

Όσον αφορά την υλοποίηση των ΜΟΕ αποφασίστηκε για να διευκολυνθεί μια μεγαλύτερη διαδραστικότητα μεταξύ των δυο κοινοτήτων να υπάρξει μέσω ξεχωριστών συμφωνιών με τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας και των δυο πλευρών με έναν κόμβο που θα έχει τη βάση του στην Ευρώπη.

Για την ηλεκτρική ενέργεια έχοντας υλοποιηθεί η διασύνδεση των δυο δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας, όπως συμφωνήθηκε το 2015, αποφάσισαν να καταστήσουν την προσωρινή διευθέτηση για παροχή ηλεκτρισμού μόνιμη χωρίς περιορισμό.

Τέλος θα καθαριστούν εννέα περιοχές όπου υπάρχουν υπόνοιες ότι μπορεί να έχει νάρκες

Από την πλευρά του ο Mustafa Akinci, ως χειρονομία καλής θέλησης, όπως αναφέρετε στην ανακοίνωση, μετέφερε την απόφαση της τουρκοκυπριακης πλευράς να επιστρέψει πίνακες Ελληνοκύπριων καλλιτεχνών που παρέμεναν υπό την προστασία της τουρκοκυπριακής πλευράς από το 1974, σημειώνει ο εκπρόσωπος τύπου των ΗΕ.

Την ίδια ώρα ο Νίκος Αναστασιάδης μετέφερε στον Mustafa Akinci την απόφαση της ελληνοκυπριακής πλευράς να δώσει οπτικές και ακουστικές ηχογραφήσεις τουρκοκυπρίων καλλιτεχνών που υπάρχουν στα αρχεία του ΡΙΚ και ανήκουν στην περίοδο πριν το 1963.

Τέλος όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΟΗΕ, Αναστασιάδης και Akinci συζήτησαν επίσης επιπρόσθετα πιθανά ΜΟΕ./IBNA