Πλησιάζει η δεύτερη έξοδος της Ελλάδας στις αγορές

Πλησιάζει η δεύτερη έξοδος της Ελλάδας στις αγορές

Δύο είναι οι πιθανές ημερομηνίες  αναφορικά με το επόμενο βήμα εξόδου του ελληνικού δημοσίου στις αγορές, ωστόσο, τίποτα δε μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο, καθότι “τρέχουν” οι εξελίξεις και τα βασικά ζητήματα αλλάζουν από μέρα σε μέρα.

Στο πρώτο σενάριο, το οποίο μετρά αρκετές εβδομάδες κυοφορίας, η έκδοση δεκαετούς ομολόγου θα γινόταν την επομένη των καλών ειδήσεων από το Eurogroup της 11ης Μαρτίου. Στις 12 ή τις 13 Μαρτίου.

Σε περίπτωση που, όπως είναι και το πιθανότερο, στη συνεδρίαση οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης δώσουν “πράσινο φως” για την εκταμίευση κεφαλαίων περίπου 1 δισ. ευρώ από ANFA’s-SMP’s, καθώς και την κατάργηση του επιτοκιακού πέναλτι σε δάνεια του δεύτερου προγράμματος χρηματοδότησης, ο ορίζοντας θα είναι “καθαρός” για μια νέα έκδοση ομολόγων, κατά πάσα πιθανότητα δεκαετών, την οποία επιδιώκει και η κυβέρνηση.

Το τοπίο αυτή την ώρα, όμως, αναφορικά με την εκταμίευση της δόσης κάθε άλλο παρά ξεκάθαρο είναι. Πάντως, δεν υφίσταται διάθεση ρήξης από κάποια από τις δύο πλευρές , ωστόσο η αναμενόμενη αυριανή έκθεση της Κομισιόν με τα ευρήματα της ενισχυμένης εποπτείας θα έχει μεν αστερίσκους, αλλά όχι ανυπέρβλητους.

Ισορροπημένη χαρακτηρίζεται από αρμόδιες πηγές, με επισημάνσεις των κινδύνων εξαιτίας του βάρους των κόκκινων δανείων, αλλά και του δημοσιονομικού κινδύνου λόγω δικαστικών αποφάσεων, χωρίς όμως να δίνει ξεκάθαρη εικόνα για την τύχη της δόσης.

Το μεγάλο ερωτηματικό παραμένει στο χώρο των κόκκινων τραπεζικών δανείων και του διαδόχου πλαισίου του νόμου Κατσέλη. Μέχρι στιγμής, κυβέρνηση και θεσμοί δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνία και συνεχίζουν να υπάρχουν αρκετά κενά που πρέπει να διευκρινιστούν.

Σε περίπτωση που το κλίμα αναφορικά με την εκταμίευση της δόσης, παραμένει αβέβαιο, η έκδοση του ομολόγου μπορεί να επιχειρηθεί ακόμα και την ερχόμενη εβδομάδα υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξουν θετικά νέα την ερχόμενη Παρασκευή. Συγκεκριμένα, την 1η Μάρτη, η Moody’s αναμένεται να εκδώσει την ετυμηγορία της. Εάν επιβεβαιωθούν οι προσδοκίες για αναβάθμιση κατά τουλάχιστον μία βαθμίδα, το δεύτερο σενάριο σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς κερδίζει πόντους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τις τελευταίες ημέρες, η απόδοση των δεκαετών ομολόγων κινείται στη ζώνη του 3,7%-3,8%./IBNA