Βόρεια Μακεδονία: Σημάδια πιθανής κρίσης στον κυβερνών συνασπισμό

Βόρεια Μακεδονία: Σημάδια πιθανής κρίσης στον κυβερνών συνασπισμό

Η αποτυχία του Κοινοβουλίου να ανακαλέσει την ασυλία του βουλευτή του VMRO-DPMNE και του πρώην κοινοβουλευτικού ομιλητή Trajko Veljanovski προκάλεσε διαφωνίες στο κυβερνών συνασπισμό.

Ο πρώην κοινοβουλευτικός ομιλητής, Veljanovski, διερευνάται σαν ένας από τους διοργανωτές των βίαιων γεγονότων που έγιναν στο κοινοβούλιο πριν από δύο χρόνια. Για το λόγο αυτό, ένα δικαστήριο στα Σκόπια ζήτησε από το κοινοβούλιο να άρει την ασυλία του.

Μετ ά την αποτυχία των βουλευτών να ανακαλέσουν την ασυλία του Veljanovski, ο πρόεδρος του κοινοβουλίου, Talat Xhaferi, κατηγόρησε τον νομοθέτη του κυβερνώντος κόμματος, Muhamet Zekiri, για αυτό. Ο Xhaferi αρνήθηκε το γεγονός ότι ενδέχεται να καθυστέρησε σκόπιμα τη διαδικασία, δηλώνοντας ότι δεν προστατεύει κανέναν, ακόμα λιγότερο εκείνους που παραβιάζουν τον νόμο.

Από την πλευρά του, ο Zekiri αρνήθηκε τις κατηγορίες του Xhaferi και υπαινίχθηκε πιθανή συμπαιγνία μεταξύ του ομιλητή του κοινοβουλίου και του VMRO-DPMNE. Ο βουλευτής της SDSM, Pavle Bogoevski, υπαινίχθηκε επίσης την ύπαρξη μυστικής συμφωνίας μεταξύ BDI και VMRO-DPMNE, ως πρώην κυβερνητικοί εταίροι που ήταν, προκειμένου να μην αρθεί η ασυλία του Veljanovski.

Οι νομοθέτες του SDSM μποϊκοτάρουν τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες μέχρις ότου ο Xhaferi αποσαφηνίσει το ζήτημα της ασυλίας του Xhaferi. Ο πρωθυπουργός Zoran Zaev ζήτησε επίσης εξηγήσεις, αλλά δεν σημείωσε έδωσε ένδειξη για πιθανή κρίση στο συνασπισμό.

Η Συμμαχία για τους Αλβανούς, η οποία είναι κόμμα της αντιπολίτευσης, λέει ότι μετά την αποτυχία των βουλευτών να ανακαλέσουν την ασυλία του Veljanovski, η κυβέρνηση νικήθηκε στη μάχη για το κράτος δικαίου. Ο ηγέτης αυτού του κόμματος, Ziadin Sela, δήλωσε ότι οι πρόωρες εκλογές είναι η μόνη διέξοδος στην περίπτωση αυτή./ΙΒΝΑ