Μηνύματα για τη Σερβία: γαλλική “ειλικρίνεια”, γερμανική “απογοήτευση”

Μηνύματα για τη Σερβία: γαλλική “ειλικρίνεια”, γερμανική “απογοήτευση”

Η θέση της Γαλλίας, σύμφωνα με την οποία η κατάσταση εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν επιτρέπει την διεύρυνσή της στο άμεσο μέλλον, εκτιμάται από την Σερβία για την ειλικρίνειά της. Την ίδια στιγμή, το μήνυμα από το Βερολίνο ότι η Γερμανία θα παραμείνει στενός σύμμαχος της Πρίστινας ανεξάρτητα από τους δασμούς που έχει επιβάλει στα σερβικά αγαθά, είναι μια απογοήτευση – τουλάχιστον όπως το βλέπει ο πρόεδρος Aleksandar Vucic.

Η Nathalie Loiseau, η Γαλλίδα υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, δήλωσε πριν από την επίσκεψή της στο Βελιγράδι ότι «η σημερινή κατάσταση της ΕΕ δεν επιτρέπει νέες διευρύνσεις υπό ικανοποιητικές συνθήκες».

Όταν ρωτήθηκε για αυτό της το σχόλιο στη συνέντευξή της στην ημερήσια εφημερίδα Politika, η Loiseau είπε ότι «η Γαλλία επιθυμεί τη Σερβία να επιτύχει τον στόχο της, που είναι η πρόσβαση στην ΕΕ». «Αλλά η Γαλλία μιλάει επίσης σαν φίλος, ειλικρινά», ανέλυσε στη συνέντευξη Τύπου με τον Vucic τη Δευτέρα.

“Αυτή η ειλικρίνεια μας κάνει να πούμε ότι τη στιγμή που πλησιάζει η έξοδος της Μεγάλης Βρετανίας”, πρόσθεσε, η ΕΕ πρέπει να αντιμετωπίσει τις πολλές προκλήσεις που προκύπτουν από αυτή, συνέχισε ο Loiseau.

Όπως είπε, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Σερβίας και της ΕΕ συνεχίζονται “ενώ εμείς τακτοποιούμε τα του οίκου μας”. “Πρέπει να αναλύσουμε την κατάσταση τόσο των κοινών μας φιλοδοξιών όσο και του δρόμου που πρέπει να ακολουθήσουμε”.

Ο Vucic ευχαρίστησε την Loiseau για την “ειλικρίνεια” της, προσθέτοντας ότι “αυτό ήταν κάτι που η Σερβία ήδη γνώριζε”.

Η Γαλλία υποστηρίζει την “ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας χωρίς αμφιβολίες”, σύμφωνα με την Loiseau.

“Εκτιμούμε τις μεταρρυθμίσεις που έχει πραγματοποιήσει ο Aleksandar Vucic για να συμβάλει στη σταθερότητα ολόκληρων των Δυτικών Βαλκανίων”, συνέχισε, τονίζοντας ότι η Σερβία θα πρέπει να εφαρμόσει περαιτέρω αλλαγές.

Αναφορικά με το διάλογο μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, η Γαλλίδα υπουργός δήλωσε ότι το Παρίσι «θα υποστηρίζει πάντα την πορεία προς την κοινή λύση, αποδεκτή και από τις δύο πλευρές». Είπε δε ότι η Γαλλία επιδιώκει την ακύρωση των δασμών που εισήγαγε η Πρίστινα, αποκαλώντας τα αντιπαραγωγικά.

“Μεγάλη απογοήτευση”

Ο Vucic από την πλευρά του είπε ότι η δήλωση του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Heiko Maas στον Stuttgarter Nachrichten, ότι το Βερολίνο θα συνεχίσει να στηρίζει την Πρίστινα ανεξάρτητα από τους δασμούς που εισήγαγε το Κοσσυφοπέδιο, αποτελεί μια “μεγάλη απογοήτευση”.

Ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα συζητήσει τη δήλωση μαζί με “όλα τα άλλα μηνύματα που έλαβε πρόσφατα η Σερβία”. “Η Γερμανία δεν πρέπει να στηρίξει την απαγόρευση της ελεύθερης κυκλοφορίας αγαθών, υπηρεσιών και ανθρώπων”, κατέληξε ο Vucic./IBNA