Η Αθήνα θα παρουσιάσει τις λεπτομέρειες του προγράμματος προστασίας πρώτης κατοικίας στο “κουαρτέτο”

Η Αθήνα θα παρουσιάσει τις λεπτομέρειες του προγράμματος προστασίας πρώτης κατοικίας στο “κουαρτέτο”

Η ελληνική κυβέρνηση πρόκειται να παρουσιάσει στους διεθνείς πιστωτές την προτεινόμενη νομοθεσία της, η οποία παρέχει προστασία στους ιδιοκτήτες πρώτης κατοικίας από κατασχέσεις.

Το νέο καθεστώς αναμένεται να αντικαταστήσει τον ισχύοντα Νόμο Κατσέλη. Την περασμένη εβδομάδα οι πιστωτές ενημερώθηκαν για τη συμφωνία της κυβέρνησης με τις ελληνικές τράπεζες, ωστόσο οι λεπτομέρειες του σχέδιο θα παρουσιαστούν αυτή την εβδομάδα.

Η ολοκλήρωση αυτής της μεταρρύθμισης αποτελεί μέρος μιας σειράς προσυμφωνημένων ενεργειών που πρέπει να υλοποιήσει η Αθήνα πριν από τις αρχές Μαρτίου, ώστε να παρθεί η απόφαση από το Eurogroup του Μαρτίου για την εκταμίευση περίπου 600 εκατομμυρίων ευρώ στην Ελλάδα με τη μορφή της πρώτης δόσης των επιστρεφόμενων κερδών (ANFAs και SMPs) που έχουν στην κατοχή τους ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες.

Αναφορές στο εσωτερικό κάνουν λόγο για αδυναμία υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων εγκαίρως, έτσι ώστε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μπορέσει να τις εξετάσει για την έκθεση την οποία πρόκειται να δημοσιεύσει την Τετάρτη.

Οι πηγές της ελληνικής κυβέρνησης παραμένουν αισιόδοξες ότι η έκθεση θα είναι αρκετά θετική ώστε η Αθήνα να λάβει την δόση των 600 εκατομμυρίων ευρώ τον επόμενο μήνα.

Νωρίτερα, το «κουαρτέτο» των διεθνών δανειστών της Ελλάδας είχε εκφράσει ανησυχίες σχετικά με το εύρος των σχεδίων, προτρέποντας την κυβέρνηση να διασφαλίσει ότι οι στρατηγικοί κακοπληρωτές δεν ευνοούνται και δεν τίθεται σε κίνδυνο η υγεία του τραπεζικού συστήματος. Θεωρείται ότι η μέγιστη περίοδος ενός έτους που θα διαρκέσει το σχέδιο είναι η απαίτηση του «κουαρτέτου».

Η κυβέρνηση και οι τραπεζίτες φαίνεται να συμφώνησαν να προσφέρουν προστασία σε πρώτες κατοικίες ύψους μέχρι 250.000 ευρώ, για υποθήκες που δεν υπερβαίνουν τα 130.000 ευρώ. Επίσης, αποφασίστηκε μια δέσμη κριτηρίων εισοδήματος για τους αιτούντες, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι βοηθούνται οι πραγματικά ευάλωτοι. Τα άτομα με ετήσιο εισόδημα που δεν ξεπερνά τα 12.500 ευρώ θα είναι αυτά που θα επωφεληθούν από το πρόγραμμα./IBNA