Η Β-Ε συμπλήρωσε και παρέδωσε το ερωτηματολόγιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Η Β-Ε συμπλήρωσε και παρέδωσε το ερωτηματολόγιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Τρία χρόνια αφότου η Βοσνία και Ερζεγοβίνη υπέβαλε την επίσημη αίτηση για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η χώρα έκανε τελικά το πρώτο μεγάλο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

Ήταν στα μέσα Φεβρουαρίου 2016, όταν κρατικοί λειτουργοί υπέβαλαν την επίσημη αίτηση, η οποία έγινε δεκτή τον Σεπτέμβριο του 2016. Η ΕΕ έδειξε την αποτελεσματικότητα των θεσμών της και τον Δεκέμβριο του 2016 ο Επίτροπος Johannes Hahn παρέδωσε το ερωτηματολόγιο με περισσότερα από 3 000 ερωτήματα για τα θεσμικά όργανα της Β-Ε.

“Για το καθεστώς υποψήφιας χώρας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, το μόνο που είναι απαραίτητο είναι στο χρονικό πλαίσιο που προβλέπεται, το οποίο είναι έξι μήνες, να απαντηθούν επαρκώς και με επαγγελματισμό τα ερωτήματα του Ερωτηματολογίου. Δεν υπάρχουν πρόσθετοι όροι που να καθορίζονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ή οποιοδήποτε ευρωπαϊκό οργάνωση για τη Β-Ε”, είχε δηλώςει ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Υπουργών της Β-Ε, Denis Zvizdić, κατά τη διάρκεια της επίσημης τελετής.

Αυτοί οι έξι μήνες έγιναν περισσότερο από ένας χρόνος εργασίας. Τον Φεβρουάριο του 2018, το ερωτηματολόγιο ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε σε υπαλλήλους της ΕΕ. Μετά την αξιολόγησή του, οι Βρυξέλλες έστειλαν 665 επιπλέον ερωτήσεις προς απάντηση. Αυτή τη φορά τα θεσμικά όργανα της Β-Ε έλαβαν μια κάπως πιο σύντομη προθεσμία, η οποία φυσικά δεν τηρήθηκε, με αποτέλεσμα οι εναρμονισμένες απαντήσεις να γίνουν τελικά δεκτές την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου, σε τηλεφωνική συνάντηση του Συμβουλίου Υπουργών της Β-Ε.

Τη Δευτέρα, η Διεύθυνση Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης (DEI BiH) υπέβαλε τις απαντήσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να γνωμοδοτήσει σχετικά με την αίτηση της Β-Ε για ένταξη στην ΕΕ. Η DEI εξήγησε ότι οι απαντήσεις υποβάλλονται “αφού επιβεβαιώθηκαν από όλα τα επίπεδα των αρχών στη Β-Ε” κάτι το οποίο μπορεί να είναι μία πολύ απογοητευτική εμπειρία σε μία χώρα όπως η Β-Ε.

Μέσα σε 35 ομάδες εργασίας για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, 1.083 δημόσιοι υπάλληλοι από όλα τα επίπεδα των αρχών της Β-Ε, οι οποίοι διορίστηκαν σε 1.600 θέσεις – δηλαδή ορισμένοι δημόσιοι υπάλληλοι έλαβαν μέρος σε πάνω από μία ομάδες εργασίας – ασχολήθηκαν με την προετοιμασία των απαντήσεων των πρόσθετων ερωτήσεων. Επιπλέον, συμμετείχαν επίσης 15 μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ένταξης, ενώ ετοιμάστηκαν συνολικά 2.311 σελίδες από τις απαντήσεις στις πρόσθετες ερωτήσεις. Μαζί με τις απαντήσεις και τα συνημμένα, υποβλήθηκαν επίσης 153 πράξεις ως αναφορές.

Η DEI δήλωσε ότι σκοπός της παροχής απαντήσεων στις πρόσθετες ερωτήσεις είναι η αποσαφήνιση των απαντήσεων που δόθηκαν προηγουμένως στις ερωτήσεις του ερωτηματολογίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, των τροποποιήσεών του ή της επικαιροποίησής του.

“Η προετοιμασία των απαντήσεων στις πρόσθετες ερωτήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποτελεί μέρος μιας ολόκληρης διαδικασίας που αποσκοπεί στην προετοιμασία της γνωμοδότησης για την αίτηση της Β-Ε για ένταξη στην ΕΕ, στην οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να δώσει μια λεπτομερή ανάλυση της κατάστασης στη χώρα και μια αξιολόγηση της ετοιμότητα να προχωρήσουμε στην επόμενη φάση των σχέσεων με την ΕΕ “, δήλωσε η DEI.

Οι περισσότερες απαντήσεις αφορούσαν τα κεφάλαια σχετικά με τα πολιτικά κριτήρια 106, την κοινωνική πολιτική και την απασχόληση 43, την πολιτική μεταφορών 38, τη δικαιοσύνη, την ελευθερία και την ασφάλεια 36, καθώς και οικονομικά κριτήρια 33.

“Ο χρόνος απόκτησης του καθεστώτος υποψήφιας χώρας εξαρτάται από τους φίλους μας στην ΕΕ. Ελπίζω ότι θα κατανοήσουν τη σημασία της επείγουσας έγκρισης του (υποψήφιου) καθεστώτος και θα επαναφέρουν τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη στην πορεία που οδηγεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό θα ήταν το καλύτερο και αποτελεσματικότερο μήνυμα για τους πολίτες της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης”, δήλωσε τη Δευτέρα σε συνέντευξη Τύπου στο Σεράγεβο ο Zvizdić.

Τώρα, η Β-Ε μπορεί το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να περιμένει την απάντηση των Βρυξελλών. Σύμφωνα όμως με τις τελευταίες φήμες σχετικά με την παύση στη διαδικασία διεύρυνσης της ΕΕ, η χώρα θα μπορούσε να περιμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα για να λάβει την απάντηση. Ίσως περισσότερο από όσο η ΕΕ περίμενε τις απαντήσεις της Β-Ε./IBNA