Το Μάρτιο στα Σκόπια η πρώτη συνάντηση για την κοινή επιτροπή Βουλγαρίας – Βόρειας Μακεδονίας για το εμπόριο και την οικονομική συνεργασία

Το Μάρτιο στα Σκόπια η πρώτη συνάντηση για την κοινή επιτροπή Βουλγαρίας – Βόρειας Μακεδονίας για το εμπόριο και την οικονομική συνεργασία

Η κοινή διακυβερνητική επιτροπή εμπορίου, οικονομικής συνεργασίας Βουλγαρίας – Βόρειας Μακεδονίας θα πραγματοποιήσει την πρώτη της συνάντηση στα Σκόπια στις 6 και 7 Μαρτίου 2019, δέκα χρόνια μετά τη σύστασή της.

Αυτό προέκυψε μετά από συνομιλίες στη Σόφια στις 25 Φεβρουαρίου μεταξύ του Υπουργού Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Nikola Dimitrov και του οικοδεσπότη και ομόλογου του, Ekaterina Zaharieva.

Η επίσκεψη του Dimitrov πραγματοποιείται λιγότερο από μία εβδομάδα μετά την ψήφιση από την Ολομέλεια της Βουλγαρίας ομόφωνα, την έγκριση της επικύρωσης του πρωτοκόλλου προσχώρησης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, όντας ένα από τα πρώτα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ που προχώρησε σε αυτή την κίνηση.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας δήλωσε ότι ήταν προς το γνήσιο συμφέρον της χώρας του να εφαρμόσει τη διμερή συμφωνία καλής γειτονίας με τη Βουλγαρία.

Η συνθήκη υπογράφηκε το 2017 και εγκρίθηκε από τους νομοθέτες στη Σόφια και τα Σκόπια τον Ιανουάριο του 2018 ως κίνηση για να ξεπεραστούν τα «πέτρινα» χρόνια στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, συμπεριλαμβανομένων των θεμάτων της ιστορίας και της ταυτότητας.

Ο Dimitrov δήλωσε ότι με την υπογραφή της συνθήκης το 2017, η χώρα του είχε ανοίξει μια νέα σελίδα στην ιστορία του.

“Είμαστε αποφασισμένοι να την γράψουμε με την υποστήριξή σας”, είπε στη Zaharieva.

Η Zaharieva ευχαρίστησε τον Dimitrov για την ομιλία του στις 6 Φεβρουαρίου κατά την υπογραφή στις Βρυξέλλες από μόνιμους αντιπροσώπους του πρωτοκόλλου προσχώρησης της Βόρειας Μακεδονίας του ΝΑΤΟ, όπου ο Dimitrov εξέφρασε ευχαριστίες στον βουλγαρικό λαό και στον πρωθυπουργό για την υποστήριξη και το παράδειγμα που παρέσχε η Βουλγαρία για την επίλυση διαφωνιών στα Βαλκάνια.

Η υπογραφή της συνθήκης ήταν μόνο η αρχή, δήλωσε η Zaharieva.

“Ας μην σταματήσουμε τώρα τις προσπάθειές μας για προσέγγιση και να μην επιτρέψουμε πολιτικές από τον 19ο αιώνα να σταματήσουν το κοινό μας μέλλον με τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας”, δήλωσε η Zaharieva.

Ο Zaharieva περιέγραψε διάφορα καθήκοντα αμεσότητας και για τις δύο χώρες.

“Είναι σημαντικό να διατηρηθεί ο ρυθμός εργασίας της Κοινής Επιτροπής Διεπιστημονικών Εμπειρογνωμόνων για τα Ιστορικά και Εκπαιδευτικά Θέματα”, ανέφερε.

“Ας οικοδομήσουμε μια τέτοια φιλία που καμία καταιγίδα να μη μπορεί να καταστρέψει”, δήλωσε η Zaharieva.

Περιέγραψε τη συνάντηση που έχει προγραμματιστεί για το Μάρτιο της κοινής διακυβερνητικής επιτροπής για το εμπόριο και την οικονομική συνεργασία ως θετική εξέλιξη, τονίζοντας ότι αυτή θα είναι η πρώτη συνάντηση της επιτροπής από την ίδρυσή της πριν από 10 χρόνια.

Θα πρέπει επίσης να επιδιωχθούν μεγαλύτερες οικονομικές συνδέσεις καθώς και υποδομές με τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, είπε.

“Δεν γίνεται να ταξιδεύουμε τα 208 χλμ. μέχρι τα Σκόπια σε τέσσερις ώρες”, δήλωσε η Zaharieva. “Αυτός είναι ένας νέος τρόπος προσέγγισης – να διορθώσουμε την ιστορική αδικία με την οικοδόμηση της ελλείπουσας υποδομής μεταξύ των χωρών μας”, ανέφερε./ΙΒΝΑ

(Φωτογραφία: mfa.bg).