Με τον ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου συναντήθηκε ο Τσίπρας

Με τον ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου συναντήθηκε ο Τσίπρας

Αποστολή Sharm El-Sheikh Σπύρος Σιδέρης

Με τον Γενικό Γραμματέα του Συνδέσμου Αραβικών Κρατών Ahmed Aboul Gheit είχε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο περιθώριο της Α’ Συνόδου Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης Συνδέσμου Αραβικών κρατών στο Sharm El-Sheikh της Αιγύπτου το πρωί της Δευτέρας 25 Φεβρουαρίου.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι οι σχέσεις ΕΕ και Αραβικού κόσμου, πρέπει να είναι πολυεπίπεδες τόσο ως προς την αντιμετώπιση σημαντικών περιφερειακών προκλήσεων όσο και στην προώθηση μιας θετικής ατζέντας στους τομείς της οικονομίας και της ενέργειας.

Στην εντατικοποίηση του διαλόγου και της συνεργασίας μεταξύ ΕΕ και ΣΑΚ και τον ρόλο της Ελλάδας σ αυτό επισημάνθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα, που κάλεσε τον Ahmed Aboul Gheit να επισκεφθεί την Ελλάδα για να συζητήσουν το σύνολο των Ευρω-Αραβικών σχέσεων.

Οι δυο άνδρες συζήτησαν επίσης την κρίση στη Συρία, η οποία είχε σημαντικές επιπτώσεις στην Ελλάδα λόγω των προσφυγικών ροών, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε την ετοιμότητα της Ελλάδας για να διαδραματίσει ενεργό και εποικοδομητικό ρόλο στη χώρα.

Για το Παλαιστινιακό ο Έλληνας Πρωθυπουργός επανέλαβε την προσήλωση της Ελλάδας στη λύση των δυο κρατών και στη δημιουργία Παλαιστινιακού κράτους, ενώ έγινε συζήτηση και για την κατάσταση στη Λιβύη.

Ο Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου Αραβικών Κρατών Ahmed Aboul Gheit, εξήρε τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για την έξοδο από την κρίση, τονίζοντας στον Πρωθυπουργό ότι δείξατε το σθένος και το χαρακτήρα των Ελλήνων./ΙΒΝΑ